MURTER Trgovinom motora i brodova bez računa oštetili firmu za 1.675.402 kn

0
1647
Ilustracija - foto: Rudinapress/H. Pavić

U  Odjelu gospodarskog kriminaliteta i korupcije, dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjakom i 53-godišnjakinjom iz Murtera osumnjičenima za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, izvijestili su u četvrtak iz Policijske uprave šibensko-kninske.

– Provedenim kriminalističkim istraživanjem u koordinaciji s Općinskim i Županijskim državnim odvjetništvom iz Šibenika utvrđeno je kako su osumnjičeni, u svojstvu rukovoditelja trgovačkog društva iz Murtera, a osumnjičena, u svojstvu odgovorne osobe istog trgovačkog društva, u vremenu od lipnja 2016. do prosinca 2019.g. zajednički dogovorili kupoprodaju dva motocikla za 75 tisuća kuna koje račune nisu prikazali u poslovnim knjigama već su novac primili u gotovini i to za vrijeme kad je račun tvrtke bio u blokadi.

Zatim su dogovorili kupoprodaju tri plovila za koja su novac također primili u gotovini dok je dio kupoprodajne cijene za plovila zatvoren sklapanjem ugovora o cesiji i ugovorima o kompenzacijama u vrijeme kada je trgovačko društvo bilo nesposobno za plaćanje i poslovni račun društva u stanju blokade, čime su za sebe, a na štetu trgovačkog društva stekli protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 541.802 kune.

Utvrđeno je i kako je osumnjičena tijekom 2017. i 2018.g. u više navrata podizala novac s računa trgovačkog društva u ukupnom iznosu od 1.058.600 kuna za koje nije predočila dokumentaciju temeljem koje bi opravdala da su novčana sredstva zaista korištena za financijsko poslovanje trgovačkog društva niti je iste transakcije evidentirala u poslovnim knjigama i na takav način pribavila sebi znatnu imovinsku korist.

Pored navedenog je utvrđeno da osumnjičena u svojstvu odgovorne osobe trgovačkog društva nije vodila trgovačke i poslovne knjige koje je prema odredbama općeg poreznog zakona bila dužna voditi niti je čuvala poslovnu dokumentaciju, iako je društvo obavljalo gospodarsku djelatnost i ostvarivalo prihode koje je bila dužna evidentirati u poslovnim knjigama društva, a na koji način je onemogućila uvid u iznose i vrstu ostvarenih prihoda i rashoda društva čime je počinila kazneno djelo povreda obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Ukupna materijalna šteta počinjenim kaznenim djelima prema trgovačkom društvu iznosi 1.675.402 kune – izvijestili su u četvrtak iz šibenske policije.

Protiv oboje osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here