POBUNA U KAŠIĆU “Nećemo klaonicu u susjedstvu”

0
1238
Između vlasnika klaonice i uznemirenih mještana od jutros stoji policija (Foto: Rudinapreess/H. Pavić)

Kašićani su već mjesecima uznemireni zbog najave da će usred sela biti otvorena i legalizirana nekadašnja klaonica.  Dolazak službenika ministarstva poljoprivrede u obilazak objekta jutros je dodatno uzbudio duhove, tijekom kojeg je došlo do verbalnog sukoba s vlasnikom klaonice.

– Samo desetak metara od naše kuće, od spavaće sobe, blagovaone i dnevnog boravka kane klati životinje. Sjećamo se kako je to nekad bilo nepodnošljivo. Osim rike životinja koje ubijaju najgori je bio smrad. Klaonički otpad u kontejnerima tjednima je čekao da bude odvezen. Nesnosan smrad se širio i prilikom pražnjenja crne jame, kada smo svi na sat ili dva morali napuštati domove i odlaziti stotinu, dvije metara dalje gdje se može disati. Ne želimo to ponovno proživljavati – ispričao nam je svoju muku Rajko Brković,  jedan od dvadesetak okupljenih susjeda klaonice.

Rajko Brković je “rekao riječ -dvije viška” i zaradio prekršajnu prijavu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Vlasnik sporne klaonice je Mile Troskot, a iznajmio ju je mesaru Daliboru Musiću koji je sada nastoji legalizirati i ponovno u njoj započeti s klanjem.

– Svima je jasno da bi se mi zbog toga morali iseliti! – očajan je Rajko koji je, kako sam priznanje, vlasniku klaonice i službenicima Ministarstva poljoprivrede “rekao dvije-tri riječi viška”, zbog čega mu je policija napisala prekršajnu prijavu.

Iste strahove dijele i ostali susjedi klaonice. Boje se za zdravlje djece i najavljuju selidbu. Klaonica će, kažu, zauvijek ugasiti i seoski turizam koji se upravo krenuo razvijati. Predsjednik Mjesnog odbora Kašića Jakov Troskot kaže kako iza njih u ovom sporu stoji i Ministarstvo poljoprivrede i Općina Pirovac.

– U siječnju ili veljači poslali smo Ministarstvu peticiju koju je protiv klaonice potpisalo 90 mještana, a iz Općine su na pismo namjere o otvaranju klaonice odgovorili kako prema važećim propisima nije moguće držanje stoke na udaljenosti manjoj od 50 metara od naseljenog objekta. Razvidno je, dakle, da klaonica usred sela po zakonu ne bi smjela postojati. No, čini se da vlasnik i korisnik prostora ne odustaju od svoje nakane – rekao nam je Troskot, najavljujući kako će, uz apel cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, Kašić ponovno zatražiti pomoć u Općini Pirovac i u nadležnom ministarstvu. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here