DANI FO’KLORA “Stari zanati” pokazali i opuštenu svakodnevicu stare Betine

0
457
Večer "Stari zanati" pred Muzejom betinske drvene brodogradnje (Foto: Hrvoslav Pavić/Rudinapress)

Manifestacija pod naslovom “Stari zanati” sinoć je trg pred Muzejom betinske drvene brodogradnje učinila nezaobilaznim za svakog betinskog turista ili posjetitelja, a slijed uspješnih i dobro posjećenih večeri “Dana fo’klora” večeras s početkom u 20.30 na obližnjem Trgu na moru nastavlja “Večer tradicijskih jela”.

 Uz tradicionalne napjeve koje je KUD Zora izvodila u živo posjetiteljima su prezentirane vještine nekadašnje betinske svakodnevice – krpanje mriža, predenje vune, mecanje smokava, izrada ogrica, pletenje frizura, pranje robe, pečenje pecipaja… Naslov manifestacije “Stari zanati” u najvećoj mjeri je opravdao sam postav Muzeja, ispred kojeg su prigodno kostimirani volonteri  posjetiteljima nastojali dočarati elemente života Betine kakvog se sjećaju najstariji Betinjani.

U večeri “Stari zanati” krevet je bio zapažen izložak. Za razliku od ostalih alata betinskih starih zanata, njegova upotreba nije prezentirana (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Sudeći po predstavljenom, u Betini se nekada dobro živjelo, jelo se i pilo, veselilo, pjevalo, kartalo… U prikaz svakodnevnih običaja Betine u večeri “Starih zanata” uz brojne volontere zato su se rado uključili i brojni posjetitelji.
U iščekivanju večeri “Tradicijska jela” kojom se večeras u 20.30 na Trgu na moru nastavljaju “Dani fo’klora” pogledajte fotogaleriju sa sinoćnjih “Starih zanata”: 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here