BETINSKI DANI FO’KLORA “Nošnje našega kraja” održane bez Tišnjana

0
1306
Nošnju Pirovca predstavila je KUU "Bezdan" s voditeljem Silvijom Tomasom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Druge večeri sedmodnevne manifestacije “Dani fo’klora” sinoć je na betinskom mulu na priredbi pod nazivom “Nošnje našega kraja”  upriličeno predstavljanje bogatstva narodnih nošnji otoka Murtera i bliže okolice.

Iako su na prvi pogled veoma slične, narodne nošnje susjednih sela razlikuju se u čitavom nizu detalja punih značenja, koje su na betinskom mulu predstavljale udruge i/li Turističke zajednice. Betinsku narodnu nošnju su predstavili KUD “Zora” s voditeljicom Editom Stojiljković, murtersku KUD “Zavor” i Lucija Turčinov, jezersku KUD “Koledišće” i studentica etnologije Bernarda Klarin, pirovačku KUU “Bezdan” i njen voditelj  Silvijo Tomas, nošnju Vodica udruga “Vodiške Perlice” i njena predsjednica Tatjana Roca, a tribunjsku nošnju je zajedno s dva para koji su je nosili predstavio Nikola Perkov Stipičin. Osim razlika nošnjama, njihovim dijelovima i nazivlju, sinoć je bilo moguće uočiti i razliku u razini brige koja se u svakom pojedinom mjestu posvećuje ovom dijelu baštine.

Murter su predstavljali KUD “Zavor” i Lucija Turčinov (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Od 1995. godine kada su prvom “Smotrom folklora” začeti betinski “Dani fo’klora” manifestacija iz godine u godinu raste i razvija se, a sinoćnja priredba “Nošnje našega kraja” prvi je pokušaj da se na jednom mjestu upriliči prezentacija narodnih nošnji otoka Murtera, zajedno s Pirovcem, Tribunjom i Vodicama. Iako su i oni bili uredno pozvani,  Tišnjani se, nažalost, sinoć na betinskom mulu nisu pojavili sa svojom nošnjom.

Betinski “Dani fo’klora” nastavljaju se večeras u 20.30 sati ispred Muzeja betinske drvene brodogradnje prezentacijom “Stari zanati”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here