Otvoren Sajam tradicijske drvene brodogradnje – župan Jelić najavio gradnju flote gajeta za javnu upotrebu

0
1856
Ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić, župan Marko Jelić, direktorica TZ-a mjesta Betina Ana Mijat i predsjednica Udruge "Betinska gajeta" Marinka Fržop na otvaranju sajma (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Šibensko-kninska županija će zajedno sa županijskom Turističkom zajednicom u svom proračunu za 2023. godinu osigurati novac za gradnju jedne nove gajete koja će služiti kao opće dobro.

To će potaknutu jedinice lokalne samouprave da i one same svake godine financiraju gradnju jedne gajete, čime bi kroz pet godina došli do flote od deset ovakvih brodova  u javnoj upotrebi – najavio je šibensko-kninski župan Marko Jelić jutros u Betini  prigodom otvaranja Sajma tradicijske drvene brodogradnje.

Otvorenje sajma (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Te gajete nosit će grbove Županije te gradova i općina kojima pripadaju, a gradit će ih različiti kalafati koji će im, najavljuje župan, uz lokalne posebnosti dodati i svoj osobni touch.

– Kad dođem tu na otok prvo što osjetim je miris drva i boje, miris gajete. Uživao sam kad su me lani Murterini vozili na regati Latinsko idro, kao i neki dan  kad sam ovdje u Betini sudjelovao u porinuću jedne gajete.  Ja kao vlaj koji o brodovima ne zna ništa, a o moru još i manje, osjećam se strašno ponosan što sam župan u županiji u kojoj je drvena brodogradnja najjača na Jadranu – rekao je župan Jelić kojem je pripala čast otvoriti prvi Sajam tradicijske drvene brodogradnje.

Gajeta Jakov (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Nakon što je na Trgu na moru sajam formalno otvoren program je nastavljen u Prezentacijskom centru, gdje je upriličen panel “Izazovi tradicijske brodogradnje u suvremenom dobu” te predavanja brodograditelja Ante Fržopa “Proces i tehnike gradnje tradicijskog broda” i Milana Jadrešić “Klasifikacija drvenih plovila – aktualna problematika vlasnika”.

Na sajmu je najavljeno ukupno 35 sudionika koji će u šatorima i na štandovima nuditi svoje proizvode i usluge sve do nedjelje navečer, usporedo s raznovrsnim stručnim, ali i zabavnim i gastronomskim programom što su ga osmislili organizatori. Izlagači još uvijek dolaze, dopremaju svoje proizvode i promidžbeni materijal u šatore i na štandove. U programu sajma za danas je još najavljena premijera dokumentarnog filma “Priča o betinskoj gajeti Marija”. Projekcija je u 21.00 na Trgu na moru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here