Braća po oružju za Dan državnosti: “Nismo samo borbena jedinica, nego i velika obitelj pravih i ponosnih ljudi”

0
1480
Jezgru Samostalnog voda Tisno i jučer su kao i prije 30 godina činili Jezerani (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Dan državnosti svečano je obilježen u Jezerima okupljanjem Samostalnog voda Tisno, postrojbe sastavljene od dragovoljaca iz Jezera, Tisnog, Betine i Tribunja koja je tijekom Domovinskog rata branila Hrvatsku na liniji od Skradina do Stankovaca.

U jezerskoj župnoj crkvi Gospe od zdravlja don. Tuna Jozić održao je misu za branitelje te su groblju pod križem položeni vijenci i zapaljene svijeće.  U Domovinskom ratu je različitim  postrojbama Hrvatske vojske sudjelovalo oko pet stotina branitelja s područja Općine Tisno, a Samostalni vod je bio postrojba dragovoljaca iz Tisnog, Jezera, Betine, Vodica, Tribunja i Šibenika nastala u rujnu 1991. iz 1. satnije 3. bataljuna 113. brigade Zbora narodne garde čiji je zapovjednik bio Tišnjanin Frane Frkić. 

Svi okupljeni branitelji dobili su majice, a jedna je simbolički stavljena na oltar za one kojih više nema (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U jezerskoj crkvi, na groblju i na zabavi na Trgu Jezerana okupilo se nekoliko desetaka branitelja, što je sasvim pristojan broj, s obzirom da većina njih rade i na početku turističke sezone je do njih teško doći. Lovačko društvo Kamenjarka, čiju stariju generaciju čine redom ratni veterani, na Trgu Jezerana se pobrinulo za hranu i piće, dok je za glazbenu kulisu svečanosti bila zadužena klapa Adria.

Za hranu i piće na trgu Jezerana pobrinulo se Lovačko društvo Kamenjarka (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Okupljanje branitelja i dragovoljaca iz 1991., među kojima je bilo i onih koji se nisu vidjeli cijela tri desetljeća, bilo je vrlo emotivno. Iskorišteno je za prisjećanje na slavne dane i raspitivanje za one koji nisu tu. Skupu se nikakvim govorom nisu obratili zapovjednici ni političari, pa je susret braće po oružju prošao bez velikih riječi. Na velikom ekranu prikazan je video sa prisege Samostalnog voda Tisno, kojeg su branitelji sa zanimanjem gledali, mnogi prvi put.

Evo filma kojeg je 17. siječnja 1992. snimio šibenski gardist Zoran Lučić Luca:

– Danas je Samostalni vod Tisno jedna moderna pješadijska jedinica, dobro naoružana i opremljena, spremna da obrani bilo koju liniju fronta. Sastavljena je mahom od Jezerana Tišnjana, Betinjana, Tribunjaca  i nekolicine Šibenčana  koji nisu samo jedna borbena jedinica nego jedna velika obitelj pravih i ponosnih ljudi. Jedinica smo izrasla iz borbe i spremna braniti svoje obitelji, svoj narod i svaki pedalj jedine i voljene Hrvatske – riječi su Davora Kulušića kojima je tog hladnog 17. siječnja 1992. predstavio Samostalni vod Tisno, koje i danas vjerno opisuju o kakvoj se postrojbi radi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here