“TANGRAM” – Europa sa 1,6 milijuna eura financira održivi razvoj Murtera

0
462
Argonauta je prošlog tjedna ugostila partnerske organizacije iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Albanije (Foto: Argonauta)

Murter čuva svoju baštinu i širi turističku ponudu kroz Europske fondove i međunarodnu suradnju civilnog sektora – Udruga Argonauta najavljuje uređenje podvodnog parka skulptura, edukativne staze o kulturnom i povijesnom nasljeđu, te turističku web stranicu sa srodnom aplikacijom o povezanosti tradicije i prirode na otoku Murteru.

Sve će to biti rezultati prekograničnog projekta Tangram, kroz kojega je Argonauta prošlog tjedna ugostila partnerske organizacije iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Albanije. Kako u objavi za medije navodi murterska ekološka udruga, dvodnevni sastanak iskorišten je za predstavljanje arheološkog nalazišta Colentuma i svega što Murter može ponuditi turistima u kombinaciji bogate ostavštine i netaknute prirode, te planova za razvoj održivog Murtera. Argonautin projekt „TANGRAM – Transnational parks and Gardens Resources in Adriatic and Ionian tourist marketplace“ sufinancira Europska Unija u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG ADRION Adriatic-Ionian programa, iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Ukupna vrijednost projekta je 1.645.945,00 eura, a trajanje od 02.01.2020. do 31.01.2023.

Sastanak u DC Jedro (Foto: Argonauta)

– Nakon rekapitulacije svih projektnih aktivnosti, predstavili smo naš plan koji se bazira na viziji održivog Murtera do 2030. godine, kroz kojega želimo potaknuti daljnji razvoj zelene zajednice bez plastike, uz fokus na očuvanju bioraznolikosti mora i prirode. Tome će uvelike pridonijeti i atraktivni podvodni park skulptura, dok će edukativne staze s ilustracijama i detaljnim opisima predstaviti mnogima nepoznatu stranu povijesti našeg otoka. Naposljetku, sve zaokružuje turistička web stranica s povezanom mobilnom aplikacijom, s ponovnim naglaskom na zaštitu prirode pod Natura 2000 lokacijama na ovom području, pri čemu turistima, ali i lokalnom stanovništvu dodatno želimo približiti našu viziju održivog Murtera – rekla je Sanja Kovačev, izvršna predsjednica udruge Argonauta i voditeljica programa Valorizacije baštine u turizmu.

Sve navedeno će biti realizirano do kraja siječnja 2023. godine, do kada traje i sam projekt Tangram.

Razvoj mreže parkova u ovom dijelu Europe

Argonauta navodi kako je kroz ovaj projekt provela i sastanke s dionicima u turizmu, kroz koje je uzela u obzir sve ideje, prijedloge i kritike lokalnog stanovništva, te uz pomoć njihovih osvrta razvila lokalni akcijski plan. Upravo je ta strategija, u kombinaciji s akcijskim planovima organizacija iz Monze i Ostellata u Italiji, Banja Luke u Bosni i Hercegovini, Niša i Banata u Srbiji, Evije u Grčkoj, Vlore u Albaniji te Kranja i Bohinja u Sloveniji, doprinijela razvoju transnacionalnog plana razvoja mreže parkova i vrtova u ovom dijelu Europe. Iako je taj dalekosežni plan još u nastanku, poznato je da će biti orijentiran u 6 glavnih smjerova – zaštiti i očuvanju prirode, obrazovanju lokalnog stanovništva i mladih, razvoju infrastrukture, promociji i marketingu, održivosti, te jasnijem teritorijalnom menadžmentu uz kojega istovremeno može napredovati i gospodarstvo i turizam. Sve su ovo bili zaključci sastanka projekta Tangram na Murteru, koji prema mišljenju svih partnera postavlja odlične temelje za razvoj mreže kroz koju se već razmjenjuju znanja, vještine i primjeri dobre prakse, a krajnji rezultat, ocjenjuje Argonauta u objavi za javnost, ipak najviše na ruku ide lokalnom stanovništvu i potencijalnim turistima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here