“I NEKA ŽIVI LOKVA” Postavljanjem signalne table u Jezerima okončana akcija murterske Argonaute

0
2322
Argonautin ekološki tim i direktor TZ Jezera Nenad Milin pored postavljene table (Foto: Argonauta)

Murterska udruga Argonauta je u suradnji s WWF Adriom na Svjetski dan turizma 27. rujna u Jezerima je postavila smeđu signalnu tablu s ikonom vlažnog staništa koja upućuje na Lokvu.

Postavljanjem ove table obilježen je ujedno završetak projekta “I neka živi Lokva”,  koji je od travnja do kraja rujna ovdje provela udruga Argonauta. Sudionici radionica unutar projekta istraživali su biljni, životinjski i mikroskopski svijet Lokve, fotografirali ga, izrađivali kućice za ptice i hotele za kukce kako bi potaknuli bioraznolikost, čistili od smeća, otkrivali zanimljive činjenice o povijesti Lokve, mjesta Jezera te otoka Murtera, okušali se u ulogama scenarista, režisera, ton majstora, glumaca te uspješno snimili svoj prvi film.

U četvrtak, 23.9.2021., u sklopu projekta održala se šesta i zadnja radionica koja je za cilj imala informiranje nastavnika Osnovne škole Murterski škoji o svemu što se tijekom projekta otkrilo. Ukazali su na važnost močvarnih područja koja su sve ugroženija te pozvali nastavnike da sa svojim učenicima na Lokvi održe terensku nastavu kako bi se ljubav i svijest o očuvanju vlažnih staništa proširila . Ujedno su dopisom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Lokvu nominirali za Ramsarsku konvenciju.

Ista ovakva tabla postavljena je na otoku Zlarinu, gdje upućuje na Zlarinsku Lokvicu

– Postavljanje tabli s prvom ikonom za močvarna područja u Hrvatskoj savršen je završetak
jednog divnog projekta kao što je ovaj na jezerskoj Lokvi. Nadamo se da je ovo početak
većeg angažmana svih aktera u lokalnoj zajednici oko zaštite i održivog korištenja ovog
prirodnog i turističkog resursa, vrijednog za mjesto Jezera i cijeli otok Murter – kažu u
Argonauti.

U sklopu projekta, uz pomoć Turističke zajednice Jezera kao partnera, kod starog bunara postavljeni su koš za smeće i klupa na kojoj se nalazi QR kod
(https://drive.google.com/drive/folders/1CUu0iJIWLK-kbP22LYYObkPdytgPYrB2?usp=sharing). Na njemu nastavnici, roditelji, slučajni prolaznici ili turisti, mogu pronaći sve digitalne produkte nastale kroz 6 radionica projekta “I neka živi Lokva”. Kako bi nastavnici bili potaknuti na terensku nastavu, na QR kodu se, među ostalim, nalazi i raspisana Priprema za izvođenje izvanškolske aktivnosti.

– Unatoč velikim dobrobitima koje nam nude naše prirodne rijeke i močvare procjenjuje se da je u posljednjih stotinu godina nestalo čak 64 posto vlažnih staništa svijeta. Posebice su ugrožena vlažna staništa na otocima koja predstavljaju ‘otoke unutar otoka’ i bogate oaze bioraznolikosti, a često ostaju neotkrivena. To je bio i glavni motiv da u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, turističkim zajednicama Zlarin i Jezera te udrugama Hyla, Argonauta i Tatavaka, osmislimo ikonu koja će odsad krasiti turističke i informativne table vlažnih staništa Hrvatske – istaknula je prilikom postavljanja nove table na otoku Murteru Matea Jarak iz WWF Adrije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here