TUŽNA OBLJETNICA Odana počast vatrogascima stradalim na Kornatu

0
1358
Obilježena 14. obljetnica kornatske tragedije (Foto: ŠKŽ)

Obljetnica kornatske tragedije obilježena je mimohodom u Tisnom te je počast žrtvi stradalih vatrogasaca odana u spomen parku na samom Kornatu – među 12 velebnih križeva i u kapelici sv. Florijana – sazidanom od kamena na kojem su 30. kolovoza vatrogasci izgorjeli.

Prošlo je 14 godina od katastrofalne vatrogasne intervencije na otoku Kornatu u kojoj je živote izgubilo 12 pripadnika DVD-a Tisno i Vodice te JVP Šibenik. Počast na mjestu stradanja su, uz članove njihovih obitelji i prijatelje, odali kolege vatrogasci iz cijele zemlje i inozemstva te predstavnici lokalnih i državnih vlasti. Zajedno s pripadnicima postrojbi iz cijele Hrvatske ove su godine na Kornatu bili i gosti vatrogasci iz njemačke pokrajine Baden-Württemberg.

Nakon mimohoda zapaljene su svijeće i položeno je cvijeće pod pod križ uz crkvu Sv. Duha (Foto: Nino Ključarić)

Na Kornatu su bila i izaslanstva gradova Šibenika i Vodica, općina Tisno i Murter-Kornati, te izaslanstva Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije. U ime predsjednika RH vijenac položila njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo gđa. Melita Mulić, u ime predsjednika Sabora zastupnica Branka Juričev Martinčev, a za premijera je vijenac položio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Odavanje počasti na Kornatu (Foto: ŠKŽ)

U katastrofalnoj vatrogasnoj ekspediciji 30. kolovoza 2007. godine na Kornatu vatra je pregazila 13 vatrogasaca DVD-a Tisno i Vodice te JVP Šibenik koji su zajedno s opremom za gašenje helikopterom desantirani na otok.  Od strašnih opeklina šestorica su umrla na mjestu događaja, a šestorica u bolnici. Život su izgubili Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.
Pripadnik DVD-a Tisno Frane Lučić jedini je preživio te se i danas bori s posljedicama.

Obitelji, prijatelji i kolege stradalih vatrogasaca među kamenim križevima pokušavaju naći utjehu i istinu o tragediji. Tu postavljaju pitanja koja su već 14 godina bez odgovora. Prema službenoj verziji događaja, vatrogasci su stradali u tzv. eruptivnom požaru i nitko osim te prirodne pojave nije odgovoran. Objašnjenja koja su do sada iznosili političari, stručnjaci i autoriteti bilo koje vrste, malo koga su uvjerila u službenu verziju događaja. Članovi obitelji stradalih govore da od prave istine neće odustati, iako se čini da pitanja postavljaju sve tiše i tiše.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here