Franšiziranje u ugostiteljstvu

0
277

Jedna od gospodarskih grana u kojoj je franšiziranje najpopularnije zasigurno je ugostiteljstvo. Bilo da ste pokrenuli svoj posao i tražite poslovne partnere ili ste zainteresirani za ulogu primatelja franšize, pred vama je pregršt mogućnosti.

No ovaj način širenje vašeg poslovanja diljem Hrvatske (pa i šire) može biti vrlo brzo i jednostavno ako imate zanimljiv novi koncept koji je dokazano profitabilan i lako se kopira.

Isto tako, ako želite pokrenuti vlastiti posao, lako možete preuzeti jedan takav koncept i uz minimalna ulaganja doći do brzog povrata investicije nakon čega će profit samo rasti.

Stoga, ako se vidite u ugostiteljstvu, investiranje u franšizu je definitivno nešto što biste trebali razmotriti.

Zašto franšizirati?

Ako znate što je franšiza, onda znate i da je takav poslovni model odličan za brzo širenje nekog brenda. Jednostavno, na ovaj način otvaranje podružnica prepuštate drugima i ne morate povećavati broj zaposlenika koji će o njima brinuti.

To je sve dužnost primatelja franšize kojih možete imati neograničeno puno i koji će vam svake godine uplaćivati tantijeme u obliku postotka svoje prodaje.

S druge strane, primatelji franšize dobivaju pristup i dozvolu za korištenje brenda koji se pokazao profitabilnim. To u startu smanjuje rizik ulaganja jer postoje jasni hodogrami i projekcije kada se i koliki povrati mogu očekivati.

Nadalje, svi primatelji franšize su u stalnoj komunikaciji s davateljem franšize koji pruža svu moguću podršku, a prije početka poslovanja obvezno prolaze i prikladnu obuku.

Ukratko, ovo je odnos kojim sve uključene strane profitiraju.

Koju franšizu odabrati?

Kao što smo već rekli, ponuda franšiza u Hrvatskoj, posebice u sektoru ugostiteljstva, vrlo je široka. 

Ono što će vas možda iznenaditi jest činjenica da većinu ponude ne čine poznati međunarodni lanci nego koncepti koji su potekli upravo iz Hrvatske ili susjednih zemalja. 

Uz to, za mnoge od ovih franšiza vam ne treba prostor poput kafića ili restorana – vrlo profitabilan posao možete voditi i s dobro pozicioniranog štanda ili iz vlastitog food trucka kojeg vam vaš partner pomaže nabaviti.

U mnogim slučajevima možete birati kakvu vrstu ugostiteljskog objekta želite otvoriti, a davatelj franšize pobrinut će se za svu logistiku potrebnu da pokrenete posao. Na vama je samo da odaberete ono što želite.

Za ilustraciju, u nekim slučajevima svoju podružnicu možete otvoriti već za 8 000 eura, što je zaista malo početno ulaganje koje se vrlo brzo vraća.

 

Napravite prvi korak

Kako nakon svega postati dio franšize ili pretvoriti vlastiti obrt u franšizu? Stvar je zapravo vrlo jednostavna – sve što morate napraviti je kontaktirati CFCG i iskazati interes za jednom od franšiza na hrvatskom tržištu ili za pretvaranjem u franšizu.

Običan e-mail je dovoljan da dobijete detaljne upute i napravite prvi korak prema poslovnom uspjehu. 

Nakon toga stvari će se odvijati vrlo brzo i uskoro ćete doći u poziciju da potpišete franšizni ugovor i učinite cijelu stvar službenom. 

Stoga, ako tražite novu poslovnu priliku, razmislite o franšizama jer ovo je poslovni model koji se već godinama pokazuje iznimno uspješan za poduzetnike svih vrsta i veličina. Saznajte i sami zašto!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here