“SAIL IN” Brodom u kino – u more dobrih filmova Betina Film Festivala

0
1302
Direktor festivala Frane Bilić i načelnik Ivan Klarin na konferenciji za novinare u Prezentacijskom centru (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Početak rujna na našem otoku opet je u znaku filma – večeras (utorak, 1. rujna) u 20 sati bit će otvoren Betina Film Festival.

Kiša, čini se, neće omesti odvijanje ovogodišnjeg, trećeg po redu Betina Film Festivala. Neće ni stroge mjere uvedene zbog COVID-a 19. Naprotiv.  Propis koji nalaže održavanje razmaka među posjetiteljima, zaslužan je za novu atrakciju i najveću novost festivala – morsko kino! Po uzoru na “drive in” kina, gdje se filmovi gledaju iz parkiranog automobila, Betinjani uvode “sail in” – tijekom ovog tjedna biti omogućeno gledanje filmova iz kaića, gajeta i leuta privezanih u betinskom portu!

“Pozivamo vlasnike brodica da dođu, vežu se ili usidre te pogledaju filmove u jednoj posebnoj atmosferi na sigurnom razmaku – iz mora. Ovo će ujedno biti i prvo kino ovakvog tipa na području Dalmacije i nadam se da će publika uživati, rekao je direktor Betina Film Festivala, Frane Bilić.

Načelnik Ivan Klarin i vodstvo Betina Film Festivala Gabrijela Bašić, Ana Štrelov i Frane Bilić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Otvorenje festivala su na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Prezentacijskom i informacijskom centru Betina najavili direktor festivala Frane Bilić i njegove najbliže suradnice Ana Štrelov i Gabrijela Bašić, zajedno s načelnikom Općine Tisno Ivanom Klarinom. Upriličit će ga 1. rujna u 20.00 sati na betinskom mulu, koji je za ovu filmsku prigodu prozvan Kino Riva. ‘Druker’, višestruko nagrađivani igrani film mladog redatelja Rina Barbira, u 20.30 sati će otvoriti hrvatski kratkometražni blok od pet dokumentarnih i igranih filmova.

U pet festivalskih dana na četiri lokacije – Kino Riva, Kino Trg, Kino Muzej i Kino PICB – prikazat će se 41 kratkometražni film iz Hrvatske i inozemstva, uz dva filma izvan konkurencije. Riječ je o dugometražnom filmu Naš Hajduk: projekt jedne ljubavi, redatelja Ivana Šarića koji je na rasporedu u četvrtak, 3. rujna u 21:30 na glavnom betinskom trgu. Festival se zatvara u subotu 5. rujna u Kino Riva dugometražnom dramom ‘Mater’ redatelja Jure Pavlovića.

Betinski filmaši ponose se što u moru dobrih filmova ove godine imaju čak 13 premijera, a riječ je o hrvatskim i stranim dokumentarnim i igranim kratkim filmovima.

U ime Općine Tisno i povezanih ustanova – Muzeja betnske drvene brodogradnje, Narodne knjižnice i čitaonice Tisno te Turističke zajednice mjesta Betina – festival je na najavnoj konferenciji pozdravio načelnik Ivan Klarin, obećavši kako će i dalje ovaj iznimno vrijedan projekt i dalje imati maksimalnu potporu lokalne zajednice.

Raspored programa 3. BAFF-a preuzmite OVDJE.

KINO PIICB, 01.09. 20:30

Krhko, Tomislav Šoban 23′
Janje, Nina Violić 15′
Ruke naše, Aida Vidan 11′
Baka, Borna Zidarić 23’28”

Objavljuje Betina Film FestivalPetak, 28. kolovoza 2020.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here