UKIDANJE KARANTENE Murterini traže očitovanje Vlade RH

0
2483
Karantenu osigurava policijsko-vatrogasna blokada u Lovišćima (Foto: rudinapress/H. Pavić)

S argumentom da je širenje virusa na našem otoku zaustavljeno, načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov je zatražio ukidanje karantene za Murter i Betinu koja traje od 25. ožujka.

Ukidanje nije izrijekom zatraženo, već je dopis naslovljen s “Tražimo hitno očitovanje u svezi ukidanja karantene”, a nadležnom ministarstvu je upućen povodom jutros proširene informacije da će karantena biti ukinuta.  Turčinov se također sa službene FB stranice Općine Murter-Kornati Murterinima i cijeloj javnosti obratio sa pojašnjenjima, koje prenosimo u cijelosti:

Dragi Murterini,
Vjerojatno ste u tijeku niza informacija koje su se izmijenile od jutra po novinskim portalima i na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, a odnose se na ukidanje karantenskih uvjeta, tzv. Crvene zone u mjestima Murter i Betina.
Dužan sam vam iznijeti kronologiju nastanka ovih dvojakih informacija.
Prvo da naglasim, po završetku današnje Press konferencije nacionalnog stožera RH, uputio sam hitno očitovanje u svezi ukidanja karantene adresirano na Dožupana ŠK, voditelja Stožera civilne zaštite ŠK, Župana ŠK i Županijski stožer, a dopis je priložen u vizualnom prilogu.
Dakle, tijekom jutra na on line sastanku, na kojem je nazočilo oko 600 pripadnika- predstavnika svih civilnih stožera Hrvatske, načelnica Stožera civilne zaštite Općine Murter Kornati, od kolega koji su sudjelovali u on-line sastanku zaprimila je niz čestitki vezanih za informaciju o ukidanju karantene na našem području.
Nakon dva-tri sata je slijedom takvih reakcija i čestitki, objavljeno da Murter i Betina izlaze iz karantenskih uvjeta, na što se potom oglasio i Goran Pauk, predsjednik županijskog Stožera civilne zaštite svojevrsnim demantijem u kojem je priopćio: “da nije u posjedu takve informacije, te da ne može netko ukinuti karantenu mimo Stožera i da je to sve što će reći o Murteru”.
Na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, prisutni novinari postavili su pitanja o ukidanju karantene. Ravnatelj HZJZ doc. Krunoslav Capak je rekao da je nacionalni stožer podržao odluku lokalnog stožera o karanteni i da je to bila dobra odluka, jer se pokazao i dokazao veliki broj pozitivnih na Covid-19, te kad budu sigurni da nema lokalne transmisije, onda će se ići s odluka o izlasku iz karantene. Spomenuo je da su i danas uzeti brisevi za ispitivanje, te da se tijekom sutrašnjeg dana očekuju rezultati. Na kraju svog obraćanja o ovoj temi ja nadodao, da će o karanteni, odnosno o izlasku iz karantene, odlučiti tamošnji stručnjaci.
Ministar Davor Božinović obratio se s riječima: “Županijski stožer nije u ovom trenu za ukidanje. Odluku donose oni u konzultaciji s nama”.
Hvala vam na strpljenu i pozornosti, čim bude novih informacija, bit ćete pravovremeno obaviješteni!
Načelnik Turčinov

Dragi Murterini,

Vjerojatno ste u tijeku niza informacija koje su se izmijenile od jutra po novinskim portalima i na…

Objavljuje Općina Murter-KornatiSrijeda, 15. travnja 2020.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here