APEL 5 DO 12 S napuštene austrijske jahte Murteru prijeti ekološka bomba

1
4175
Marko Bašić Bačvar i olupina Georgie 2 (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Vlasnik murterskog brodogradilišta Mali škver d.o.o. upućuje javni apel svim institucijama koje mogu ili moraju pomoći u sprječavanju ekološke katastrofe koja Murteru prijeti od opožarene brodske olupine.

Iza požara koji je harao u noći 7. srpnja (POVEZNICA) u brodogradilištu je ostala 20-metarska jedrilica austrijske zastave “Georgia II, čiji je vlasnik pobjegao i ostavio je na brigu škvera. Pola godine kasnije olupina prijeti potapanjem, pa vlasnik škvera Marko Bašić Bačvar javno upućuje “poziv svim institucijama koje mogu pomoći u rješavanju ekološke bombe koja se nalazi u firmi Mali škver d.o.o. u Murteru”.

“Ja kao vlasnik škvera sam zatražio pomoć za sanaciju broda Georgia II koji je stradao u požaru, a kojeg je vlasnik Georg Meinhart iz Austrije napustio i pobjegao. Više nije ni na svjoj adresi u Austriji, već na Kanarskim otocima. Svoje vlasništvo je ostavio na sramotu u mom škveru. Brod truo, dotrajao i uništen od požara pluta vezan za našu rivu. Ako potone prijeti nam veliko zagađenje”, stoji u apelu Marka Bačvara.

Georgia 2 planula je pod dizalicom – oštećeni su i dizalica i još dva manja broda (Arhivska fotografija/Rudinapress/H. Pavić)

Lučka kapetanija je nedugo nakon požara naredila Malom škveru da brod izvadi na obalu, no to nije bilo moguće napraviti jer je u istom požaru izgorjela i dizalica. Nova dizalica koju je škver uzeo u najam manja je i ne može podići brod od 20 metara.

– Ne smijemo brod izrezati i izvaditi ga u dijelovima, jer nije u našem vlasništvu. Nije čak ni plovio pod hrvatskom zastavom, već pod austrijskom – kaže Bačvar.

Apel je pred desetak dana uputio Predsjednici RH, Vladi RH, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Veleposlanstvu Republike Austrije, Šibensko-kninskoj županiji te Općini Murter-Kornati.

Izgorena Georgia 2 i dizalica (Arhivska fotografija/Rudinapress/H.

– Murteru kao turističkom mjestu prijeti ekološka katastrofa. U ove dane kada kod nas puše orkansko jugo mogu se vidjeti razmjeri tog problema. More se neprestano ulijeva u korito broda, koje mi konstantno ispumpavamo da bi spriječili potapanje. Naše institucije ignoriraju moje upite te vas ovim putem molim da mi pomognete. Ovo je apel pet do 12 – napisao je Bačvar u pismu 15. studenog. Osim obećanja iz Ureda Predsjednice da će predmet biti proslijeđen na rješavanje nadležnim institucijama nije bilo odgovora koji bi dao naslutiti da institucije rade svoj posao, pa je murterski brodograditelj odlučio apel ponoviti javno, preko medija.

Marko Bačvar (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

1 KOMENTAR

  1. Izvaditi, zbrinuti kako spada, a račun poslati na adresu u Austriji, (s napomenom da se pokreće ovrha putem Europskog Ovršnog Naloga), ako ne plati u roku 24 sata. I onda svaki dan kašnjenja uplate zaračunati kamatu od 1000 posto. Pa nek ne plati !

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here