BALARI U SPOMEN “Otišao je spokojno poput njegove Mare Parone”

0
2525

Kišnog i plačnog 12. studenog 2019. Murter je pokopao svog velikana – Ivu Šikića Balaru (1931.- 2019.).

Riječi koje bi bile prikladne za oproštaj od čovjeka takvog značaja teško je, gotovo nemoguće pronaći. Uz pomoć pjesnikove ostavštine nekrolog je napisao Ivo Juraga Nadov:

Balari u spomen

“Kišnog i plačnog 12. studenog 2019. Murter je pokopao svog velikana – Ivu Šikića Balaru (1931.- 2019.). Otišao je spokojno poput njegove Mare Parone, koja, nakon što je poopremala sve posle jednoga svoga dana i koj se cili božji dan tako izvrtija u smiraj toga dana, mirno grede doma. Oprostili smo se od pjesnika koji je je vidio, stvarno vidio i doživio nemilosrdno i ljuto modravsko podne kako raz gladnih ust prohodi, ne baciga jer zna da in ne triba. Rastali smo se s pjesnikom koji je opjevao: Ujenicu, Lonac, Ključ od konobe, Humar, Komin i napu, Pladanj, Suknju, Didov lašun, Motiku, Skrinju, Štivu, Hacole i još mnogo dragih nam predmeta naše mladosti. Bilo je mnogo zaljubljenika u murtersku baštinu, ali nitko kao Balara nije znao tako pjesničkom riječju oživiti sliku, impresiju negdje davno ostavljenog djetinjstva. Tko će poslije njega tako progovoriti o zori ka Bože ka da je stala na sri konala. Tko će udilati Geićeva vrata i na njih staviti žutu kvaku, tko će riječima armati Grginu gajetu, tko oplakati staru, neokršenu, zaraslu, zaboravljenu maslinu? I Božji će hram plakati za njim, u kojem se kroz više od 50 godina čuo njegov polirani bariton, kojim je kao pučki pjevač ispratio nebrojene svoje Murterine na vječni počinak. Na groblju Gospe od Gradine stoji u kamenu uklesan Balarin epitaf našim pokojnicima čija zadnja strofa glasi:

Počivali u miru,

pomilova ih Bog,

ništa više njihova nemamo,

samo smo njihov rod!. .

Balara je bio pjesnik, u svakom svom poslu kojim se bavio, a bilo ih je mnogo – pravi umjetnik! I nitko nema pravo reći da je Balara bio tek murterski, lokalni pjesnik, pa čak ni samo hrvatski pjesnik, on je bio naprosto – pjesnik.

Ivo Juraga Nadov

Murter, 12. studenog 2019. godine”

Ive Šikić Balara (26.2.1931. – 11.11.2019.)
Počivao u miru Božjem!

Objavljuje Općina Murter-KornatiSrijeda, 13. studenoga 2019.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here