Dva mjeseca Karate kluba Murter – prvi bijelo-žuti pojasevi već pred Božić

0
2043
Udarac (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

U kompleksu Sportske dvorane Murter od rujna djeluje dugo iščekivani Karate klub – majstori karatea Luka Čupić i Josip Knežević desetljećima prikupljana znanja i vještine prenose malim Murterinima.

Trenutno je 40-ak polaznika, u predškolskoj i školskoj skupini. A  svakim ih je danom sve više,  tako da će u dogledno vrijeme osnovati još jednu grupu sa starijima. Zasad prevladavaju dječaci, no sve više se upisuju i djevojčice. Treneri hvale uvjete treniranja i modernu opremu – manja dvorana nedavno je prekrivena posebnom “tatami” podlogom, kojoj je funkcija sigurnost djece pri izvođenju vježbi, daje toplinu i treninzi se mogu odvijati na visokom nivou. Dvorana je dobila i male “bobove”- lutke za udaranje, te čunjeve, prepone i kapice. Za sve to se pobrinula Općina Murter-Kornati, kojoj je ovo tek jedna u nizu investicija usmjerenih u sektore sporta i kulture, koji su među prioritetima za razvoj mjesta. Kažu, demografija je u stalnom porastu i potrebno je ulaganje u sve smjerove razvoja djece.

Djece je sve više (Foto: Rudinapress/V. Malaš)

Procvatom rada kluba i donacijama prezadovoljan je trener Luka Čupić:
“Do sredine prosinca aktivno radimo na osnovama znanja karatea i karate vještina, jer nas prije Božića čeka prvo polaganje polaznika za 9. KYU – Bijelo-žuti pojas, pred licenciranim ispitivačima prema pravilima saveza, a u publici će biti naravno i roditelji.
Kao klub osigurali smo kimona za svu djecu, da olakšamo roditeljima, a uvjeti u kojima radimo idealni su. Presretni smo zbog donacije u dvoranskoj opremi i podlozi, od strane Općine Murter Kornati – ističe Čupić.

Tjelovježba (Foto: rudinapress/V. Maleš)

“Često nas roditelji pitaju da li dijete mora posjedovati određene vještine, jer karate kao borilačka vještina oku promatrača djeluje poprilično kompleksna disciplina u kojoj je savršeno izbalansiran svaki pokret, zamah, način disanja. Naravno, potrebe za nekim preduvjetima nema. Sve se postiže treninzima, od faktora snage i brzine do faktora samoobrane, gipkosti i općeg zdravlja, te naravno, socijalnih vještina koji su prilagođeni svakoj dobnoj skupini. Prvih par pojaseva (9. KYU – Bijelo-žuti pojas, 8. KYU – Žuti pojas, 7. KYU – Narančasti pojas) sječu se relativno brzo- u pauzama do polaganja u rasponu pola godine, te se nastavlja niz do učeničkih KYU zvanja, te dalje do majstorskih DAN zvanja, ovisno o napretku pojedinca”, pojašnjava trener.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here