DAN OPĆINE TISNO Mr. sc. Josipu Ćuzeli nagrada za životno djelo

1
3060
Nagradu za životno djelu mr. sc. Josipu Ćuzeli uručili su načelnik Ivan Klarin i predsjednik Vijeća Petar Rakovčev (Foto: Neven Jović)

Nagrada za životno djelo – zlatni grb Općine Tisno – sinoć je na svečanoj sjednici vijeća uoči Dana Općine i blagdana sv. Martina uručena povjesničaru umjetnosti mr. sc. Josipu Ćuzeli.

Čuvanje i njegovanje kulturnog nasljeđa sve jasnije se prepoznaje kao jedan od najvažnijih preduvjeta ne samo kulturnog razvoja, nego i razvoja turizma, ovdje glavne gospodarske grane, pa ne čudi da je Općina Tisno svoje najznačajnije priznanje – Nagradu za životno djelo – dodijelila povjesničaru umjetnosti. Mr. sc. Josip Ćuzela sinoć je pred punom dvoranom Društvenog doma u Tisnom nagrađen za očuvanje kulturne i povijesne baštine, a sličnu nagradu je lani već dobio od Šibensko-kninske županije i pred više od dva desetljeća od prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji ga je  odlikovao ordenom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Svečana sjednica Općinskog vijeća (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Rad Josipa Ćuzela je velik i značajan za povijest umjetnosti, ali jedan njegov dio proučava se i izvan stručnih krugova. Općina je, naime, u ožujku izdala monografiju ‘Otok Murter – pogled na baštinu‘, u kojoj je ovaj povjesničar umjetnosti zajedno s arhitektom Ivom Šprljanom istražio, zabilježio i obradio kulturno-povijesnu baštinu sva četiri naselja otoka Murtera, s pripadajućim Kornatima, Ivinjom i Dazlinom.

Nagrada Općine Tisno u obliku plakete dodijeljena je Anti Crvelinu za 22 godine uspješnog vodstva vaterpolo kluba Tisno.

Zajednička fotografija laureata (Foto: Neven Jović)

Priznanja Općine Tisno su na ovoj svečanosti u Društvenom domu posthumno su dodijeljena Ivanici Kaleb – za očuvanje klapskog i pučkog pjevanja u Tisnome te Krsti Reškovu – za dugogodišnji nesebičan rad u izgradnji infrastrukture Dubrave.  Andrea Mintaković je dobila priznanje za nesebičan društveni rad s djecom i umirovljenicima, Rozarijo Vodan za nesebičan doprinos pri izgradnji crkve Srca Isusova u Dubravi, Ante Stegić Cigo za 50 godina uspješnog rada u turizmu, Vesna Brkić za dugogodišnji rad na očuvanju tradicijskih plesova i napjeva u Betini, Melita Pavić  doprinos očuvanju umjetničkog izričaja betinskih hacolov i tradicijskih plesova i napjeva, Valerija Strunje za volonterski rad s djecom u Župi Gospe od zdravlja u Jezerima, Frane Gabri za osvojeno treće mjesto u seniorskoj konkurenciji na Državnom veslačkom prvenstvu Hrvatske, Dominik Obratov i Adrian Belakušić za osvojeno prvo mjesto u dvojcu na pariće u juniorskoj konkurenciji na Državnom veslačkom prvenstvu Hrvatske, Matea Obratov za postignute iznimne rezultate u ritmičkoj gimnastici te Bernarda Klarin za promociju etno baštine Jezera
Zahvalnice Općine Tisno dodijeljene su Ani Mijat za promicanje turizma i kulturnog života Betine, bračnom paru Lauri i Joeu Lilly za izniman volonterski rad i promicanje ekoloških aktivnosti u Tisnome i Barbari Pirija za promicanje Jezera putem društvenih mreža i aktivan rad u KUD-u Koledišće.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here