MOSTOVI U Tisnom povezane knjižnice iz 12 zemalja Europe

0
1658
Zajednička fotografija na mostu (Foto: NKČ Tisno)

Trodnevnom konferencijom „Bridges connecting libraries“ koja je proteklog vikenda održana u Tisnom započeta je suradnja među knjižnicama Europske zajednice ruralnih općina.

Od 28 članica Europske zajednice ruralnih općina (Charter), kojima je u srpnju predstavljen projekt tišnjanske Narodne knjižnice i čitaonice, svoje knjižničare u Tisno su poslale članice iz Švedske, Irske, Belgije, Francuske, Mađarske, Rumunjske, Malte, Češke, Italije, Estonije, Poljske i Nizozemske. Početak razmjene iskustava među europskim knjižnicama na svečanom otvorenju konferencije pozdravila je druga potpredsjednica Chartera Zsuzsanna Lukács, kao i načelnica sektora za muzejsku i knjižničnu djelatnost Ministarstva kulture Republike Hrvatske Jelena Glavić-Perčin te ravnatelj Gradske knjižnice Juraj Šižgorić Vilijam Lakić, čije je već i samo sudjelovanje svjedočilo o značaju skupa na nacionalnoj i lokalnoj razini. 

Tijekom tri dana konferencije na radionicama su delegati 12 zemalja predstavljali svoje knjižnice i njihova postignuća te je upućen je poziv na nastavak suradnje. Na skupu su, među ostalim, sudionici iskazali i svoju kreativnost. Iz njega su proizašle kratke priče u kojima su delegati iskazali svoje impresije o konferenciji i dosadašnjem boravku u Tisnom, kao i stihovi koje su upisali u knjigu koju je posebno za ovu namjenu izradila tišnjanska likovna umjetnica Andrea Mintaković. Osim vrijednih iskustava i kontakata, sa ovog skupa su europski knjižničari iz Tisnog ponijeli i knjigu dr. sc. Kristijana Jurana pod nazivom Otok Murter u 16. i 17. stoljeću, što su je dobili kao prigodan dar.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here