TURNIR U TORKULU Murterini Davor i Rato najbolji su kartaši otoka!

0
836
Cimbi je drugoplasiran (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Na “Turniru u kartama i muri” u “Torkulu” gostovale su tri ekipe iz Betine i jedna iz Tisnog, pa se može reći da su tu bili najbolji aktualni kartaši cijelog otoka – prvo mjesto i zlatne medalje ponijeli su Davor i Rato.

Na sedmodnevnom turniru sudjelovalo je 19 timova, od čega je domaćih, onih iz Murtera bilo 15, a ostalo su bila gostovanja njihovih kolega po kartama, iz Betine i Tisno, gdje tijekom zimskih turnira u pohode osvajanja prestižnih lovorika na kartaškim okupljanjima gostuju i Murterini, gdje često osvoje prva i druga mjesta. Kartaška okupljanja u Murteru, zvanično traju od 1991., te iako su naspram turnira u Betini mlađi turnir, igrači tvrde da njihovi turniri traju slično, oko tridesetak godina, ali da su nekako prolazili intimno, za dušu, bez pompe, istaknuti jedino žarom igre. Takav podatak zapravo i ne čudi, jer je okupljanje u veselom tonu, uz gozbu i igru, tradicija koja se uvijek događala uoči Male Gospe u Murteru, blagdanu kojem je iz istog razloga i posvećen ovaj turnir.

Šije, šete (Foto: Rudinapress/Vlatka Maleš)

Od tad do danas, nije se promijenilo mnogo, osim što je trpeza bila bogatija i što su sa svih kontinenata, od Amerike do Australije. Zagrijavanje u muri započelo je nakon slavljeničke večere, na čuđenje turista iz obližnjih restorana, koji su znatiželjno promatrali igru, glasnu i dinamičnu, za koju nisu nikad imali priliku čuti, a niti vidjeti je uživo. “Kartaški turnir je pod organizacijom UHVDR-a, ali paralelno uz turnir u kartama, kao Udruga nastojimo održati tradiciju i oživjeti što više i dvije pomalo zaboravljene igre – one u muri i u bučama.

Najvažnija je dobra koncentracija (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Lokalna vlast, Općina i TZO Murter Kornati, rado nas prate u ovim projektima oživljavanja tradicije i tradicionalnog, očuvanju davno zaboravljenih običaja, u što pripadaju posebno i mura i buče, na čemu smo im zahvalni. Pokušavamo privući i mlađe igrače da nam se priključe na turnirima, da nam “pomlade” statistiku, gdje su nam trenutačno najmlađi igrači stari oko 40 godina, a najstariji među nama, Josip Mitrov, uskoro 90., kojem smo dodijelili posebnu nagradu, plaketu UHVDR. Isto tako, pokušao sam privući i među natjecatelje i ženske timove, ali za sad- odaziva još uvijek nema, no optimizam je uvijek prisutan!” – istaknuo je Zoran Šarić- Partiđano, jedan od organizatora turnira.

Od 19 timova, zahuktalo se u četvrtfinalu gdje su timovi Špiro i Bosanac bili poraženi od Jorde i Capa, Tiho i Šuše od Žutog i Junakovića, Igor i Učo od Davora i Rate, te Monja i Tasić od Cimbija i Mile. Pobjednici u kartanju, prema poretku: 1. Davor, Rato 2. Cimbi, Mile 3. Žuti, Junaković.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here