DLAN & VESLO “Sve smo mi Vojna” – pobjeda pretučene žene

0
5011
Ekipa "Mačkove mace" 4. kolovoza pobijedile su za pretučenu trgovkinju (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Rekordnih 66 veslačica u 13 brodova natjecalo se danas na ženskoj veslačkoj regati “Dlan & veslo” koja je održana danas u sklopu betinskog Dana brganje.

Prva je u cilj ušla ekipa “Mačkove mace”, druga je “Ekipa za ne biti doma”, a treće su Slovenke, Voga Veneta Piran iz Pirana.  No, pravi cilj ovogodišnje ženske veslačke regate u Betini bio je javno progovoriti o nasilju nad ženama. “Mačkove mace” i većina veslačica na ostalim brodovima imale su majice s otisnutom porukom: “Sve smo mi Vojna”.

“Vojna” je veslala i u Cicibeli (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ova se regata već niz godina održava u spomen tradicionalnom veslanju, a u vremenima kada nije bilo brodskih i vanbrodskih motora,  žene svakodnevno satima veslale.

– Ovogodišnja regata posvećena je tradicionalnom veslanju, majci gajeti i ženi, ovaj put jednoj zlostavljanoj ženi, koja je prošlog tjedna napadnuta i pretučena na svom radnom mjestu.  Htjeli smo ju podržati i na svoj način dignutu glas protiv nasilja – pojasnili su nam natpise na majicama veslačice drugoplasirane “Ekipe za ne biti doma”.

Slučaj pretučene veslačice/trgovkinje svima je u Betini poznat, no nitko o njemu ne želi javno govoriti. – Taj problem smije ostati tana. Treba početi javno govoriti, problem osvijestiti te društvo i institucije koje bi se ovim trebale baviti potaknuti na suradnju i aktivnost – poručuju iz “Ekipe za ne biti doma”.

Fizički napad na ženu na njenom radnom mjestu u trgovni nije zabilježen u medijima, pa su se veslačice zabrinule da bi mogao slučaj mogao biti zataškan. No, portal ŠibenikIn je već nakon poziva na ovu “prosvjednu regatu” provjeravao o čemu se radi i doznao da policija ovaj događaj još istražuje. – Provjerom naše evidencije utvrdili smo da je događaj ipak prijavljen, ali kao remećenje javnog reda i mira. Da bi se utvrdile sve okolnosti, policijski izvidi su u tijeku – kazala je ŠibenikInu glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here