Piratsko blago bit će izloženo u Baganelovici sve do kraja kolovoza

0
1671
Piratsko blago (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Iznimno veliki interes izazvalo je otvaranje izložbe “Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora”, koja prezentira rezultate istraživanja arheološkog podmorskog lokaliteta kod pličine Mijoke, gdje je pred 400 godina potopljen piratski ili uskočki brod s opljačkanom luksuznom trgovačkom robom.

Baganelovica je ugostila iznimno vrijednu i zanimljivu izložbu dviju autorica – podvodne arheologinje Vesne Zmaić Kralj (Hrvatski restauratorski zavod) i kustosice Marine Lambaše(Muzej grada Šibenika). Organizirana je u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Hrvatskim restauratorskim zavodom,  dok se za likovni postav i grafičku opremu pobrinuo Ante Filipović Grčić iz 2FG studia.

Silvija Ćurić, Marina Lambaša, Vesna Zmajić Kralj i Ivan Klarin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Riječ je o istraživanju ostataka malog, naoružanog broda s vrlo bogatim trgovačkim teretom, koji je potonuo uslijed požara koji ga je zadesio na samom početku 17. stoljeća. Brod je bio krcat luksuzne robe, većim dijelom proizvedene u srednjoeuropskim i sjevernoeuropskim obrtničkim centrima, u Nürnbergu i Lübecku, te u mletačkim staklarskim radionicama, poput onih u Muranu. Pljačka i uništavanje ostataka počeli su znatno prije početka istraživanja. Zmajić Kralj je opisala dugogodišnji mukotrpan rad tima koji je istraživao devastirani lokalitet brodoloma. Od strane Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda istraženo je područje od 64 metra četvorna te je sakupljena velika kolekcija vrijednih pokretnih nalaza datiranih u 16. i 17. stoljeće.  Veći predmeti su uglavnom istrulili i nestali, ali je prosijavanjem pronađena velika količina skupe i luksuzne robe te mnogo zlatnog i srebrnog novca.

Piratsko blago (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Skupocjeni teret na brodu skromnih dimenzija i bez ozbiljnijeg naoružanja uputio je istraživače na zaključak da  se radi o piratskom brodu s opljačkanim blagom, a tragovi požara da su pirati bili potopljeni uslijed napada većeg broda.  Zmajić Kralj ovo je istraživanje već predstavila u Jurišićevom zborniku, kojeg možete preuzeti OVDJE..

Autorice i domaćini zahvalili su svima koji su doprinijeli otvorenju izložbe, posebno Miljenku Brkljačiću, iz čijeg je ronilačkog centra stigao velik broj vrijednih predmeta i pružena je velika pomoć istraživanju. Izložbu opljačkanog blaga s potonulog piratskog broda moguće je u Baganelovici pogledati sve do 31. kolovoza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here