PROJEKTI Od Rudine do Luka revitaliziranom šetnicom

0
1724
Uz šetnicu će biti privezani tradicijski brodovi (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Projekt revitalizacije obalnog pojasa u Murteru se nastavlja – uređuje se pješačka obalna zona ili šetnica od Trga Rudina do Luka.

Radi se o potpori Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Šibensko-kninske Županije u iznosu od 150.000 kuna kojim se tijekom 2019. planira sanirati dio šetnice od Joškove ulice do Mahredovog volta, dok će Trg Rudina pasarelom biti spojen s neposrednom Šikinom rivom.
Nedavno svečano otvorena Ribarska ulica, koja je gotovo preko noći uljepšana fasadama od sepa, nizom cvjetnica, nadsvođena retro rasvjetom, postala je prava atrakcija. Plod je to sinergije lokalnih ugostitelja, Općine te TZO Murter Kornati.
Ovakav projekt svakako će biti impuls poduzetnicima da počnu ulagati u uređenje magazina – starih ostava koje su služile murterskim težacima, Kurnatarima, kako bi se revitalizirao taj dio Murtera, koji je uz Staro selo – Srimač, jedina lokacija gdje posjetitelji mogu doživjeti dašak dinamične i osebujne povijesti Murtera.

Povezivanje obalnog prostora u šetnicu, tek je prva faza uređenja, nakon koje dolazi interpretacija – detalji kojima se planira oživjeti maritimna baština, info table te multimedijalne prezentacije. U sam projekt bit će uključene lokalne udruge, ponajviše udruga Latinsko idro, koja će sudjelovati i tako da će duž rive biti privezane tradicijska plovila na latinsko idro, od kaića, leuta do gajeta. Svaka riva će biti tematski specifično uređena, tako da će šetačima cjelokupni dojam tradicijske šetnice bit će više nego potpun.
U najavi je i angažman stručnjaka, te preseljenje Zavičajne zbirke Marka Mudronje Repca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here