Moreška otvorila vanjski postav betinskog muzeja

0
1547
Korčulanska Moreška na Trgu na moru (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Subota je u Betini bila dan velike fešte – otvorenja Muzeja na otvorenom, vanjskog postava proslavljenog Muzeja betinske drvene brodogradnje. Središnju ulogu u proslavi imalo je Kulturno umjetničko društvo “Moreška” iz Korčule, mjesta odakle su davne 1740. godine ovdje doselili prvi kalafati.

Betinska drvena brodogradnje od sada je predstavljena izvan zidova Muzeja. Vanjski postav Muzeja betinske drvene brodogradnje ili Muzej na otvorenom nadopunjuje stalni postav, a njegov smještaj in situ, stavljanjem predmeta u njihov prvobitni kontekst, uvelike olakšava interpretaciju. Leuti, gajete i kaići, potpomognuti informacijskim tablama i računalnom tehnologijom, u svom najprirodnijem, izvornom ambijentu svjedoče o vrsnoj tehnici tradicijske drvene brodogradnje, održavanja, o svojoj višestrukoj namjeni, o jedrenju, ribanju, težaštvu…

Nastup KUD-a “Zora” (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Mali betinski muzej star je samo četiri godine. No, ustanova je to od nacionalnog značenja, o čemu svojim dolaskom i govorom na proslavi posvjedočila ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen. Spomenula je dvije važne međunarodne nagrade – lanjski Silletto – proglađenje Europskim muzejem godine – te recentnu Nagradu europske baštine/Europe Nostra za postignuća na području edukacije, usavršavanja i podizanja svijesti. Ministrica je rekla je da će ova nagrada ostati trajno zabilježena kao pozitivan primjer muzejske prakse. Kao najvrjednije nematerijalno dobro istaknula je upravo držanje Betinjana, snažnu vezu lokalne zajednice sa brodograditeljima i vlasnicima brodova.

Ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Upućujem vam najiskrenije čestitke za uspješnu relizaciju projekta muzeja, za uspješnu realizaciju njegova proširenja, za ove velike nagrade koje ste primili. Nadam se da će Betina postati nezaobilazni punkt za sve one koji žele upoznati tu bogatu kulturnu baštinu hrvatske drvene brodogradnje – rekla je ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen obraćajući se skupu.

Bila joj je čast doći u Betinu i Betinjanima je stoga poručila da budu ponosni na vrijednu baštinu koju su tolike godine čuvali.

Latinsko idro – “svečano odijelo” betinskih leuta, gajeta i kaića (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Otvaranje muzeja održalo se u okviru međunarodnog Foruma pomorske baštine Mediterana kojeg organizira Udruženje pomorskih muzeja Mediterana (Association of Mediterranean Maritime Museums – AMMM). MBDB je domaćin ovogodišnjeg 25. foruma kojem su se pridružili i članovi europske organizacije za zaštitu maritimne kulturne baštine European Maritime Heritage – EMH.

Betinjani su svoju kulturu na ovoj fešti predstavili i kroz nastup Kulturno umjetničkog društva “Zora”. Uz još dva plesa, izveli su tradicionalno Kolo od kanata, ples betinskih težaka i kalafata koje se tanca kod najvažnijeg društvenog događanja – porinuća broda. No, zvijezda večeri je bilo Kulturno – umjetničko društvo “Moreška” iz Korčule koje je izvelo tradicionalnu vitešku igru, ples s mačevima “Morešku”.

 

Moreška u Betini

Objavljuje Rudinapress u Subota, 8. lipnja 2019.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here