MURTER Festival slobodne glazbe – 11 godina nenametljive obrane ideala

0
2123
JALL AUX YEUX (BiH) Atrakcija iz Bihaća (Foto: Rudinapress/promo)

 Festival slobodne glazbe ne posustaje. Od 9. do 11. srpnja 11. put donosi nam niz atraktivnih koncerata i drugih događaja na poznatim lokacijama, od Čigrađe, preko Rudine sve do Luka.

Istinski glazbeni spektakl obilježavaju raznovrsnost glazbenih izričaja, štih inozemnih V.I.P. koncerata, eminentna imena glazbenika, ali i samozatajnost organizatora. Od 2009. godine, kada se FSG utemeljen, ne odustaje se od ideje interaktivnog glazbenog događaja, gdje je posjetitelj uvijek i aktivni sudionik zbivanja, gdje uz vodeće glazbenike nastupaju i neafirmirani mladi bendovi, uz edukativne radionice i druge oblike poticanja umjetničke svijesti.

Mate Skračić (Foto: Rudinapress/FSG)

Glazba koju FSG čini unikatnim festivalom u regiji jest upravo jazz, blues, funk, fusion, etno glazba te kombinacija svih izričaja s elektronskom glazbom, što u Murter donosi dašak alternativnog glazbeno-umjetničkog izričaja. Lokacije održavanja FSG su raštrkane po atraktivnim lokacijama Murtera, od uvale Čigrađa pored Beach bara “Lantana”, do centra mjesta i prostora caffe bara “Reful” na plaži Luke.

Ovogodišnji, 11. po redu FSG, obilježit će gostovanje izvrsnih izvođača iz Hrvatske, Slovenije i BiH.

09.07. Beach bar “Lantana”- Čigrađa:

JALL AUX YEUX (BiH)
Bihaćki bend koji stvaraju zanimljivu kombinaciju rock, indie, punk, folk, jazz, pop i dance glazbe i to na francuskom jeziku!
Iza sebe imaju brojne nastupe po regiji i suradnje sa Sašom Antićem (TBF) i John M.O.R.T.-om.

Jeremiah’s, 2018. | Foto: Kristijan Vučković | Polak Media promo

JEREMIAH’S (Cro)
Zadarski groove entuzijasti s vokalisticom koja ima murterske korijene, donose dubok upliv u blues izričaj ukrašen funkom i ojačan rockom.
Njihov album prvijenac “Time to Rob”, sniman je u Dark Horse Recording Studiju u Nashville, Tennessee-u. Dobitnici su nagrada: 22. HGF-a, 2018, 9. Croatian Blues Challenge (nastup na International Blues Challenge-u, Memphis TN, SAD, u siječnju 2018.) i THE BEST YOUNG BAND 2017. (4. Mega Music Awards).

FREE SUMMER SESSION koji obuhvaća poslijepodnevno druženje glazbenika na FSG već je ustaljena vrijednost ovog festivala. U hladovini borova Beach bara “Lantana” u uvali Čigrađa mjesto je okupljanja na maloj pozornici, a spontani nastup omogućen je svim gostima, turistima, prolaznicima.

10.07. Caffe bar “Reful” – Luke:

IGOR MATKOVIĆ EPHEMERAL QUARTET (Slo)
Eminentni slovenski trubač i skladatelj, Igor Matković, nastupa 10.07. na Lukama sa svojim Ephemeral Quartetom, ispred Caffe bara “Reful”.
Redoviti je član European Movement Jazz Orchestra, svirao je na pozornicama od New Yorka, Egipta, Njemačke, Belgije, Portugala,Italije do Maroka, s mnogim slavnim trubačima uključujući Stjepka Guta, Johna Swana, Charlesa Tolivera, Davea Rodgersa i mnoge druge.
Iza sebe kao sesijski glazbenik ima preko 30 albuma, a Murteru će se predstaviti autorskim jazz izvedbama.

M.S.A.Q. 10th ANNIVERSARY SELECTION (Cro)

Mate Skračić, jedan od pokretača i organizatora FSG, nastupa za jubilarni deseti rođendan svog benda – Adaptive Quartet (M.S.A.Q.), kojem će se za ovu priliku priključiti i gosti na harmonici i trubi.
Skračića je ljubav prema glazbi povela do mnogih edukacijskih momentuma, pohađao je Rock akademiju gdje je završio VIII stupanj obrazovanja, a 2016. godine sudjelovao je na seminaru Berklee school of music at Umbria Jazz u Perugii (Italija), a od mentora, učio je od najboljih – Ante Jelića, Ivana Korunića, Tvrtka Sarića, Jimija Matešića…
Član je Šibenske narodne glazbe i orkestra Festivala Dalmatinske Šansone. 2009. godine osniva Mate Skračić Adaptive Quartet u kojem i danas djeluje.

Mangroove (Foto: Rudinapress/FSG)

11.07. Stara riva – Trg Rudina:

GLAZBENI LABORATORIJ ZA DJECU

FSG ima težnju uključiti publiku u svoja događanja i tako stvarati ad- hoc interaktivne edukativne sadržaje otvorenog tipa. Najmlađi sudionici tako u sklopu glazbene radionice uz stručnu voditeljicu Mateju Šenetu Skračić, zajedno s roditeljima imaju priliku susresti se s osnovnim glazbenim izričajima kroz igru udaraljkama i skupno muziciranje.
Radionica se održava u centru mjesta na Staroj rivi u predvečernjim satima.

MANGROOVE (Cro)
Pop sastav iza kojeg su tri albuma, a vlasnici su i nagrade HGU i Društva Hrvatskih Skladatelja, suradnju su ostvarili s Mayalesima, Cubismom, Eddy & Dusom, te su nominirani za Porin nagradu. O bendu Mangroove čiju okosinicu čine glazbeni i životni par Željka Veverec i Toni Starešinić ne treba puno govoriti. O njima govori njihova odlična glazba koju srećom u posljednje vrijeme možemo podosta čuti na radijskim i TV postajama. Glazbenim putovanjem kroz soul, jazz, funk, pop, elektroniku, Mangroove su ujedno i posljednji ovogodišnji koncert u sklopu FSG.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here