Pomorski muzeji Mediterana u Betini

0
3683

U Betini danas počinje međunarodni Forum pomorske baštine Mediterana kojeg organizira Udruženje pomorskih muzeja Mediterana (Association of Mediterranean Maritime Museums – AMMM).

Muzej betinske drvene brodogradnje domaćin je ovogodišnjeg jubilarnog 25. foruma kojem će se pridružiti i članovi europske organizacije za zaštitu maritimne kulturne baštine European Maritime Heritage – EMH.
Teme koje će se obrađivati odnose se na zaštitu i očuvanje baštinskih luka i popularizaciju tradicijskih sadržaja u priobalnim područjima kroz organizaciju različitih aktivnosti, regata na jedra ili vesla, degustacija ili uprizorenja narodnih običaja.

Sudionici foruma govorit će o važnosti umrežavanja srodnih organizacija koje djeluju na polju očuvanja pomorske baštine te kako prebroditi izazove i probleme s kojima se susreću u radu. Naglasak je na zaštiti drvenih brodova, prostora u kojem se oni nalaze i ljudi koji njima upravljaju. Održavati drveni brod zahtijeva vremena i novčanih sredstava. U primjerima dobre prakse vidjet ćemo primjere pojedinih država koje skrbe i subvencioniraju svoju tradicijsku brodogradnju, posjedovanje tradicijskih plovila, njihovo korištenje u privredne svrhe i potiču prenošenje znanja o brodogradnji i pomorskim vještinama.

Prua su Betina.

Objavljuje IL MUSEO NAVIGANTE u Srijeda, 5. lipnja 2019.

Forumu će prisustvovati velik broj stručnjaka iz vodećih europskih muzeja i strukovnih organizacija i udruženja. U suradnji s udrugama Latinsko idro iz Murtera i Betinska gajeta 1740 iz Betine, za sudionike i goste konferencije bit će organizirana regata na latinsko idro. Uz pomoć KUD-a Zora iz Betine, u pripremi je i tradicijska večera koja će biti poslužena na starom mulu u Betini.
Gosti će imati priliku posjetiti tradicijski škver Marin i porazgovarati s majstorom Antom Fržopom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here