BICIKLIZAM “Od vale do vale” – na pedale do zdravlja i prometne kulture

0
1933
Start biciklijade na Trgu Jezerana (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Više od dvije stotine biciklista krenulo je u nedjelju s jezerskog Trga Jezerana 21 kilometar dugom rutom preko Andrije u Tisno, pa kroz Lovišća i Plitku Valu do betinskog Trga na moru i natrag.

Lijepo vrijeme, dobra organizacija, izdašni sponzori i niz drugih okolnosti poklopilo se da bi četvrta po redu biciklijada “Od vale do vale” bila uspješna u svim svojim segmentima. Dosad najuspješnija. Ostvaren je rekord po broju sudionika – na startu ih je bilo čak 208, a i humanitarna dimenzija sportsko-rekreacijskog događaja – za pomoć u liječenju petogodišnje Pirovčanke Nadje Radman Meić od kotizacija je prikupljeno 6.510 kuna.

Mali biciklisti (Foto: Vana Balin)

Sudionici biciklijade  bili su prva organizirana skupina posjetitelja koja je vidjela Muzej na otvorenom – novi projekt Muzeja betinske drvene brodogradnje. U subotu su, naime, postavljene table i drugi elementi Muzeja na otvorenom, pa su ga biciklisti razgledali uz osvježenje i okrjepu kojom ih je na Trgu na moru dočekala TZ Betina. Mnogi od njih su još jednom uz besplatan ulaz i vodiča razgledali i postav u samom muzeju.

Biciklisti su prvi razgledali Muzej na otvorenom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Oni najmanji, koji još ne mogu voziti 21 kilometar dugu biciklističku rutu, okušali su se na dječjem poligonu spretnosti i drugim igrama.

– Sve ovo radimo upravo zbog te djece – kaže Dejan Ninić, glavni organizator događaja. Promicanju bicikla kao prijevoznog sredstva, zdravog načina života i očuvanja okoliša, međutim, rado se priključuju i stariji. Najstariji sudionik bio je Jezeranin Ante Carev, koji 9. rujna puni okruglih 80 godina života. Godine ga ne ometaju da bicikl kao prijevozno sredstvo koristi gotovo svakodnevno.

Ante Carev (80) na biciklu je skoro svaki dan (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Otprilike pola godine provedem u Zagrebu, a pola u Jezerima. Vozim i ja automobil, ali kad god je to moguće koristim javni prijevoz, bicikl ili pješačim – kaže Carev.

Istaknuti turistički radnik, koji je kao direktor hotela Olimpija u Vodicama i Marina Lučica u Primoštenu doveo prve nudiste na ovaj dio Jadrana, Carev je svojim sudjelovanjem osobno želio podržati biciklijadu i kao događaj s velim turističkim potencijalom.

Entuzijazam organizatora prepoznaju i potencijale biciklijade “Od vale do vale” sve bolje prepoznaju i donatori. Zahvale su upućene TZ Jezera, Općini Tisno, BK Faust Vrančić Šibenik, TZ Betina, Muzeju betinske drvene brodogradnje, agenciji Bisage Jezera, trgovini Bicikle Fržop Vodice, Lučkoj upravi Šibensko-kninske županije i mnogim drugima.

Evo još nekoliko fotografija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here