EU IZBORI Pobjeda SDP-a u Murteru i Tisnom, u Pirovcu slavio HDZ

0
2348
U Jezerima - Biljana Borzan je u mjesec dana dva puta bila na otoku (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Jučerašnji izbori za zastupnike u Europskom parlamentu pokazali su zanimljive, pa i iznenađujuće preferencije birača. Primjerice, u Murteru je vladajući konzervativni HDS poražen od SDP-a, dok je u Pirovcu  HDZ pokazao još mnogo znatniju nadmoć nad HNS-om.

Hrvatska je u nedjelju treći put birala svoje zastupnike u Europskom parlamentu. HDZ (22,72%) i SDP (18,71%) imaju po 4 mandata, a po jedan mandat osvojili su Suverenisti (8,51%), lista Mislava Kolakušića (7,89%), Živi zid (5,66%) i Amsterdamska koalicija koalicija (5,19%).

Ponašanje birača zna biti različito na lokalnim, parlamentarnim, predsjedničkim i EU izborima. Dosljedni su jučer bili jedino u Općini Tisno, gdje već čitavo desetljeće pobjeđuje SDP. Glasovanju je pristupilo 29,5 posto upisanih birača koji su glasovali ovako: SDP – 281
32,67 %, HDZ – 181 ili 20,34%, HRAST, HKS, HSP AS, UHD – 84 ili 9,76%, Kandidacijska lista grupe birača – KOLAKUŠIĆ MISLAV – 58 ili 6,74%, ŽIVI ZID – 45 ili 5,2 % glasova itd. (POVEZNICA DIP).

No, u Murteru su se birači okrenuli – SDP je sa 140 glasova ili 22,50% porazio vladajući HDS koji je osvojio 128 ili 20,57% glasova. Slijede HDZ s 93 ili 14,95 posto, koalicija HRAST – HKS – HSP AS – UHD sa 61 ili 9,80 posto, KOLAKUŠIĆ MISLAV s
56 ili 9,00 posto…

Predizborni skup HDS-a u Murteru (Foto: Rudinapress/ V. Maleš)

U Pirovcu je pobijedio HDZ, sa 138 ili 25,00 posto glasova, dok je HNS sa 63 ili 11,41 posto glasova bio tek četvrti, nakon SDP-a (87 ili 15,76 posto) i koalicije Hrast – HKS – HSP AS-UHD (75 glasova ili 13,58).

U sve tri općine je izlaznost je bila jedva tridesetak posto, tako da se ne može reći da rezultat izbora predstavlja nekakav preokret. No, ipak je vrlo znakovit i vladajuće upućuje na razmišljanje.

U ime izbornog pobjednika, komentar nam je dao Ivan Klarin.

– Jako me veseli izborni rezultat na području cijelog našeg otoka, gdje je na svim biračkim mjestima najviše glasova dobila lista SDP-a. Ljudi su prepoznali kvalitetu liste, a pogotovo pojedinih kandidata koji su udobro odradili svoj posao za svog prethodnog mandata u EU parlamentu. Osim toga, oni su u dva navrata tijekom kampanje posjetili sva mjesta našeg otoka, što je malo tko od kandidata s drugih lista učinio – kaže Klarin.

Biljana Borzan u Betini brojnu publiku (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ovakav je rezultat, kaže Klarin, satisfakcija i njemu osobno.

– Promatrajući rezultat izbora za EU parlament, prema kojima je SDP i dalje prva lista na otoku i u njegove dvije općine, ne može se zanemariti činjenica da sam kao načelnik općine u povlačenju novca iz EU fondova izuzetno dobro surađivao s kandidatima sa ove liste. Svi oni, bivši i budući zastupnici u Europskom parlamentu bili su od velike pomoći kada su se povlačila europska sredstva za ovdašnje projekte, a vjerujem da će biti i ubuduće – rekao je Klarin.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here