PAMETNA SELA Ruralni parlament u Tisnom i Betini

0
1364
Sudionici radionice Ruralnog parlamenta s domaćinima - čelnicima Općine Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Općina Tisno i LAG More 249 bili su suorganizatori i domaćini 3. Hrvatskog ruralnog parlamenta Mistarstva poljoprivrede/Hrvatske mreža za ruralni razvoj.

Središnja tema ovogodišnjeg parlamenta su ‘Pametna sela’, digitalizacija u poljoprivredi te  budućnost Zajedničke poljoprivredne politike i strateški plan za razdoblje nakon 2020. godine, odnosno financiranje iz EU fondova od 2021. – 2027.

– Na deset lokacija na području Općine Tisno i Grada Vodica održava se deset radionica u okviru teme, a sudjeluju ljudi iz lokalne samouprave, gospodarstva i civilnog društva koji dolaze iz ruralnih područja cijele RH. Raspravlja se o temama koje su ključne za rast i razvoj ruralnih zajednica, pa smo tako u Prezentacijskom centru u Betini  imali radionicu na temu ribarstvam, a u Tisnom je na dnevnom redu bila poljoprivreda i poduzetništvo – pojašnjava nam tišnjanski donačelnik Miljenko Meštrov sudjelovanje Općine Tisno u Ruralnom parlamentu.

Ruralni parlament u prezentacijskom centru u Betini (Foto: PCB)

Zamišljeno je da na Ruralnom parlamentu (POVEZNICA) stanovnici ruralnih područja imaju priliku utjecati na politiku i provedbu ruralnog razvoja te jačati veze i partnerstva. Prvi Hrvatski ruralni parlament održan je 2015. godine u Baranji i bio je posvećen temi zadržavanja mladih u ruralnom prostoru.

Dio tema 3. Ruralnog parlamenta bio je prilagođen lokalnonim interesima pa je u Prezentacijskom centru u Betini održana radionica na temu “Resursi lokalne ribarske zajednice” pod vodstvom LAGUR-a Galeb – Ante Sladoljev, Valentine Andrić – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva te Milene Ramov iz Parka prirode Telašćica.

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here