EUROPA NOSTRA Betinskom muzeju još jedna prestižna europska nagrada

0
1885

Danas su u Hagu objavljeni dobitnici Nagrade europske baštine / Europa Nostra 2019. (POVEZNICA), prestižne europske nagrade na području kulturne baštine, financirane iz programa Kreativna Europa.

Jedan od dobitnika je i naš Muzej betinske drvene brodogradnje, u kategoriji “Edukacija, usavršavanje i podizanje svijesti”. Nezavisni žiri stručnjaka za baštinu iz cijele Europe ispitao je ukupno 149 prijava, koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 34 europske zemlje. Među njima su izabrali 25 laureata iz 16 zemalja, koji su prepoznati je po svojim postignućima u zaštiti baštine, istraživanju, predanom radu i edukaciji, usavršavanju i podizanju svijesti.

Da bi bilo jasnije o kakvoj se prestižnoj nagradi radi, možda je najbolje pogledati ostale  nagrađene projekte i inicijative među kojima se našao naš mali muzej POVEZNICA NAGRAĐENI. Tu su osjetljiva restauracija Kapele svetog platna u Torinu, jedinstveno mjesto vjerske baštine uništeno u požaru 1997. koje je sada ponovno otvoreno javnosti; razvoj digitalnog arhiva Roma, internacionalno dostupnog prostora koji romsku kulturu i povijest čini vidljivima; angažiranost jedne od najstarijih nevladinih organizacija u Europi koja je više od 175 godina predana zaštiti baštine u Norveškoj; ili program obuke za raseljene baštinske stručnjake iz Sirije, kojeg vodi Njemački institut u Istanbulu, koji služi kao snažan primjer za zemlje Europe, ali i šire.

Građani iz cijele Europe i ostatka svijeta sada mogu glasati i online za Public Choice Award / Nagradu publike i tako pružiti potporu vlastitoj ili drugoj europskoj zemlji. Glasovanje će trajati do zaključno 15. rujna 2019.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here