MURTER Predstavljena monografija od baštine i ostavštine

0
2205
Autor Josip Ćuzela prerdstavio je monografiju u murterskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Monografija otočne kulturne baštine, “Otok Murter – pogled na baštinu”, predstavljena je Murterskoj čitalačkoj publici u Narodnoj knjižnici i čitaonici.

Mjesto Murter je zastupljeno na 80 stranica, u kojima su obrađene teme od povijesti, crkvene i svjetovne arhitekture, arheološke baštine, inventara dviju crkvi, sv. Mihovila i Gospe od Gradine, inventar Župnog ureda te arhitektonska baština i elementi. Dio fotografija za monografiju ustupio je, među ostalima i murterski fotograf, Mile Rameša.
Na izlaganja Ćuzele, osvrnuli su se i konstruktivnim dijalogom i vrsni poznavatelji murterske baštine, koji i sami velik dio svog života u kontinuitetu ulažu upravo u baštinu rodnog Murtera, poput prof. Skračića i prof. Nadova.

Nadov i Skračić – Čuzela je imao dostojne sugovornike (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Luksuzno opremljeno izdanje od 380 stranica, autora povjesničara umjetnosti Josipa Ćuzele i arhitekta Ive Šprljana, konceptualno se bazira na zapise i fotografije iz područja kulturno-povijesne baštine sva četiri naselja otoka Murtera, uz dvjema Općinama pripadajuće Kornate, Dazlinu te Ivinj.

Predstavljač monografije, Josip Ćuzela istaknuo je kako je knjiga rezultat dugogodišnjeg istraživanja, tematski njegova velika ljubav, kojoj se zdušno posvetio odlaskom u mirovinu. Arhitekt Ivo Šprljan obradio je segment arhitektonsko-urbanističke baštine na navedenim područjima.

Kako je nakladnik monografije Općina Tisno, a njen načelnik Ivan Klarin urednik izdanja, knjiga po pravilniku nije na prodaju, stoga su svi prisutni u publici oduševljeno primili poklonjen primjerak izdanja, s posvetom povjesničara Ćuzele.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here