Stotinu jedriličara iz cijele Hrvatske trenira u Betini

0
1783
Laser pred Betinom (Foto: Regate.com/Hrvoje Duvančić)

Betina je domaćin proljetnog kampa Hrvatskog jedriličarskog saveza za juniore u klasama Laser i Optimist, gdje se za natjecanja pripremaju najbolji mladi jedriličari iz cijele Hrvatske.

– U zimskom kampu HJS-a u veljači bilo je 50-ak jedriličara i trenera, a sada ih je gotovo dvostruko. Uz ovakav izvrstan akvatorij, u kojem uvijek nešto puše, položaj na sredini Jadrana te vrhunsku infrastrukturu i gostoprimstvo Jedrličarskog kluba “Žal” jedrenje u Betini ima velike mogućnosti – kaže nam tajnik Klase junior Hrvatskog jedriličarskog saveza Teo Piasevoli.

U Betini je po 40 jedriličara u Optimistu i Laseru iz Zagreba i ostatka kontinentalne Hrvatske, ali i iz Istre, Primorja i Dalmacije. Među njima su i jedriličari iz Vodica i Šibenika, koji na treninge putuju svaki dan automobilima. Sveukupno je u Betini stotinu sportaša i sportskih djelatnika koji se ovdje pripremaju za nastupe na europskim i svjetskim prvenstvima, od kojih je prvo već za dva tjedna u francuskom Hyerecu.

Petak pred JK Žal (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Ekipa vrsnih trenera iz cijele Hrvatske ovdje radi zajedno. Surađujemo, razmjenjujemo znanja, analiziramo sve što se događa i učimo. Nema nekog rivaliteta među klubovima, nego radimo zajedno kako bi razvijali jedriličarski sport u cjelini. Tijekom večeri analiziramo snimke s treninga i osmišljavamo kako postići napredak. I rad trenera se nastoji podići na višu razinu te smo u tom smislu neki dan imali predavanje dr. Luke Pezelja – pojašnjava Piesavoli.

Na specijaliziranom portalu Regate.com nalaze se galerije izvrsnih fotografija proljetnog kampa u Bertini (Foto: Regate.com/Hrvoje Duvančić)

Prema njegovom mišljenju, Betina ima veliki potencijal kao jedno od nacionalnih središta jedriličarskog sporta. No, drži da bi lokalni mladi jedriličari od svega toga trebali imati više.  – Unatoč izvrsnim uvjetima, tradiciji i dubokoj ukorijenjenosti jedrenja, u Betini nije jednostavno razvijati ovaj sport. Da bi se mladi uistinu mogli ozbiljno baviti jedrenjem betinskom Žalu nedostaje školovani trener, jedan istinski zaljubljenik koji bi s djecom radio tijekom cijele godine, kao što se radi u Vodicama ili u Šibeniku – kaže Piesavoli.

Do kraja godine u Betini će biti organiziran barem još jedan ovakav kampus Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Novac za trenera će osigurati Općina Tisno

Naći školovanog trenera jedrenja koji bi bio spreman raditi s djecom u jedriličarskom klubu skromnih financijskih mogućnosti neće biti lako, ali iz Općine Tisno najavljuju da će za nešto tako važno pronaći sredstva.

– Iznimno mi je drago vidjeti da Hrvatski jedriličarski savez prepoznaje nastojanja Općine Tisno, čime naše ulaganje u uređenje i opremanje zgrade JK Žal dobiva puni smisao. Osim mora i tradicije, potrudili smo se da jedriličari u Betini imaju i sve ostale uvjete potrebne za razvoj ovog sporta – kaže načelnik Ivan Klarin, napominjući kako je jedriličarima na raspolaganje dan i Prezentacijski centar u kojem mogu organizirati predavanja i druge skupove.

– Svjesni smo značenja jedrenja za naš kraj i želja nam je da se što više mladih s našeg otoka bavi ovim sportom. Općina Tisno će u što skorijem vremenu u proračunu pronaći sredstva za plaću trenera koji bi u Jedriličarskim klubom Žal radio kroz cijelu godinu – najavljuje Klarin.

Od ponedjeljka je u Betini u tijeku drugi ovogodišnji službeni trening kamp HJS-a za klase Laser i Optimist. Naporni…

Objavljuje regate.com.hr – Flash BackSrijeda, 24. travnja 2019.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here