Do sljedećeg Jurjeva Pirovac će imati vrtić, knjižnicu i općinu u novoj zgradi

0
2245
Načelnik Ivan Gulam (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Najsvečaniji svoj dan, blagdan sv. Jurja i Dan Općine Pirovac, općinska administracija koristi za predstavljanje ostvarenih projekata i plan rada od ove do sljedeće proslave Jurjeva.

– O izgradnji vrtića se govori još od vremena kada sam ja išao u vrtić. Svakako je riječ o najznačajnijem i najvećem projektu koji poduzimamo. Na njemu radimo već niz godina i lani smo konačno dobili lokaciju za gradnju, teren, prijavili se na natječaj i ugovorili europska sredstva, a sada krećemo i u samu izgradnju. To je ključna poruka mladim Pirovčankama i Pirovčanima, poziv da ostanu u Pirovcu i podižu svoju djecu – kaže nam ovim povodom načelnik Ivan Gulam.

Još lani je kroz program ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. osigurano 5.272.511,94 kuna EU sredstva te do 10. svibnja traje javni natječaj radova na izgradnju novog dječjeg vrtića. Gradit će se tik kraj škole, 331/1 k.o. Pirovac, građevinske bruto površine 692,57 m2, s prizemljem i jednim katom.  Imat će četiri vrtićke grupe u jednu jasličku.

– Projekt vrtića najveći je i u financijskom pogledu. Ukupna vrijednost zajedno s opremanjem penje se preko osam milijuna kuna, što je skoro pola ovogodišnjeg proračuna. Uz vrtić, u ovoj 2019. godini općina će dobiti nove uredske prostore. U istoj zgradi uređuje se i knjižnice, vrlo važan sadržaj kojeg do sada nismo imali – kaže Gulam.

Predraga Štromara novinari su na rivi pitali hoće li Ministarstvo graditeljstva sudjelovati u gradnji zgrade općine i kjnjižnice (Foto: Rudinapress (H. Pavić)

Uređenje zgrade općine i knjižnice koštat će 1,4 milijuna kuna, a dio novca Općina očekuje dobiti od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Povodom Jurjeva Pirovac je posjetio i ministar Predrag Štromar, kojeg smo pitali hoće li njegovo ministarstvo sudjelovati u izgradnji.

– Mislim da je dobro da Općina Pirovac novac za zgradu općine i knjižnice očekuje od Ministarstva graditeljstva, jer će od tog ministarstva novac i dobiti – rekao je Štromar.

Pirovac su povodom Jurjeva pohodili i visoki dužnosnici HNS-a: Matija Posavec, Ruža Kovačević Bilić i Predrag Štromar s Gulamom na pirovačkoj rivi (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Općina Pirovac, naime, javila se na natječaj Ministarstva, čiji rezultati su objavljeni upravo u vrijeme dok je ministar Štromar bio u Pirovcu.

– Pirovac je jedan prekrasan gradić koji se posljednjih godina razvija komunalno i društveno. Općina ima odlično vodstvo, koje na vrijeme i kvalitetno pripremaju projekti, tako da i Vlada RH može pomoći da kvaliteta života ovdje svake godine bude bolja, da ljudi ovdje mogu raditi i zaraditi, a onda i ostajati ovdje, u Pirovcu, u Hrvatskoj – odgovorio je Štromar na pitanje o projektu zgrade općine i knjižnice.

Općina i knjižnica bit će u istoj zgradi

Općina i nova knjižnica dobit će prostor na prvom katu zgrade u središtu mjesta, čije je prizemlje s ambulantama opće i dentalne medicine nedavno obnovljeno. U odluci koju je Ministarstvo graditeljstva objavilo u četvrtak – POVEZNICA odobrenii projekti – zgrada općine i knjižnica dobili su 348.000 kuna. Lijepa čestitka za blagdan sv. Jurja i Dan Općine Pirovac. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here