PIROVAC Stigao je šampion Ljubo

1
2300
Ime mu je Ljubo (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U subotu rano ujutro u štali Emila Livajića Deve na pirovačkom Požaru magarica Jasminka oždrijebila je Ljubu – nasljednika legendarnog prvaka svijeta Miška.

– Bilo je devet sati ujutro. Zvonio je telefon i tata je samo rekao”Dolazi ‘vamo!”. Ni riječi više. Nije ni trebalo, jer sve zapravo kaže peča, znak na njegovom čelu: to je novi Miško – ispričao nam je 11-godišnji Gabrijel Livajić tek koji sat nakon što je novi šampion oždrijebljen.

Ljubu je na svijet donijela Jasminka, Pirovčanka rođena u Stankovcima, a otac je legendarni Miško, šampion s ergele Banovi dvori u Tišnjanskoj Dubravi. Iako Jasminka i Miško ne žive zajedno, u stabilnoj su višegodišnjoj vezi.  Iz nje je 14. veljače 2017. na svijet došla  Đurđa,  koja sada već ozbiljno trčkara, te 16. ožujka 2018.  Roko, koji se nažalost nije othrvao dječjim bolestima.

Magarčić star samo nekoliko sati – Ljubo, Jasminka i Gabrijel (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Svaka čast Đurđi, bit će šampionka i podizat će šampione, ali red je da najbrži magarac svijeta ima i muškog nasljednika. Eto, stigao je. Po Ljubinom izgledu i držanju već vidi da će ga za koju godinu svi ostali magarci na utrkama moći gledati samo u rep – kaže Emil Livajić Deva,  najveći pirovački poznavatelj magaraca koji s Ljubinim ocem, magarcem Miškom, već cijelo desetljeće žari i pali na trkama u Pirovcu i Tisnom, u bližoj i daljoj okolici.

Na pirovačkoj ergeli trenutno je sedam plemenitih životinja, a vrlo brzo stiže i osma. Izvjesno je da će i to biti šampion – oždrijebiti se ima Luca, koja se ove zime grijala uz Vatru, šampiona magarećih utrka kojeg je u Tisnom podigao Tome Olivari Rujo.

Evo još par fotografija svega par sati starog Ljube i njegovih drugova:

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here