FOTO Uskrsni ponedjeljak – od kroštula do gastro festivala

0
3382

Na Uskrsni ponedjeljak već godinama gradovi i mjesta na obali kao da se nadmeću tko će za početak turističke sezone napraviti bolji uskršnji doručak, narezati više šunke, ispeći veću pogaču, prirediti bolju feštu…

Hrane, pića i kulturnih programa nije nedostajalo nigdje. Pirovčani su se kao i uvijek istaknuli trudom i dobrom voljom. Restorani Spaladium i Nono, zajedno s pekarnama Pirovac i Laura ponudili su klasični uskršnji doručak, kojeg je od sličnih manifestacija izdvojio nastup KUU Bezdan i Puhačkog orkestra Pirovac.

KUU Bezdan i PO Pirovac u Pirovcu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Tišnjani nemaju svoju, pa im je pjevala šibenska klapa talijanskog imena Sebenico. Ugostitelji su napunili stolove hranom na kakvu smo već naviknuti, a događaj se od sličnih izdvojio veličinom fritaje sa šparogama i pancetom. U nju je išlo čak 550 jaja, pa su starom majstoru kuhinje Slavenu Stegiću i njegovom mlađem pomagaču (da ne ispadne šegrt) Darku Coliću asistirali tišnjanski vatrogasci.

Betinu je kroštulama i fritulama (pršunatama?) proslavila Vilma Bosna (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Betinski Uskršnji doručak se od ostalih izdvojio kvalitetom fritula i kroštula, a i terminom održavanja. Betinka Vilma Bosna napravila je ove tradicionalne slastice toliko dobro da su ih svi morali probati. Zbog njih se uistinu isplatilo doći u Betinu. Bilo je još štošta vrijedno među hranom na Trgu na moru. Zanimljivo je da se na doručak se Betinjani nisu ravnali po satu, nego po propovjedi župnika don Miroslava Stojića. U pozivu na doručak, naime, nije navedeno vrijeme održavanja, već napisano samo “nakon mise”.

Brda kuhane šunke izbjegli su i Murterini koji su od Uskršnjeg doručka napravili pravi festival lokalne gastronomije. Na Rudini su svoja kulinarska postignuća predstavili restorani “Boba”, “Rebac”, “Tic tac”, “Fešta”, “Smokvica”, “Fabro”, “Račić”, “Mareta”, “Fine Food Murter” i “Barbara”. Svaki od njih podijelio je stotinjak i više porcija jela koja su već proslavila murtersku i kornatsku gastronomiju. Nastupila murterska klapa Levera, a posebnost ovome malom gastro festivalu dala je i Udruga Latinsko idro, čiji su članovi zainteresirane posjetitelje vodili na jedrenje gajetama s tradicijskim latinskim idrom.

Murterski Uskršnji gastro event, Trg Rudinu na nekoliko sati pretvorio je u vrhunsku gastronomsku scenu na kojoj su…

Objavljuje Murter-Kornati Tourist BoardPonedjeljak, 22. travnja 2019.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here