FOTO Betinski čuvari Božjega groba

0
2456
Betinska postrojba čuvara Božjeg groba na leutu (Floto: Rudinapress/H. Pavić)

Betinska postrojba čuvara Božjega groba na Uskrsni ponedjeljak putuje na Festival žudija u Oklaju – na Veliku subotu marširali su Betinom i pozirali fotografima.

Čuvari Božjega groba vrlo su upečatljiv dio tradicije proslave uskrsnih običaja u Betini. Postrojba pod vodstvom Josipa Pavića na Uskrsni ponedjeljak putuje u Oklaj, gdje zajedno sa sličnim trupama iz 43 župe iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine nastupa na XIX. Vodičkom festivalu žudija.

Vođa betinske postrojbe čuvara Božjeg groba Josip Pavić (Floto: Rudinapress/H. Pavić)

U odorama starih Rimljana, zagrnuti plaštevima, zaštićeni kacigama i oklopima te naoružani kopljima u subotu su marširali Betinom i pozirali fotografima, na Trgu na moru, na Mulu i na leutu.

Jedna su od najstarijih betinskih udruga. Ne znaju koliko su točno stari, ni jesu li najstariji. Ističu tek da postoji fotografija iz 1929. godine, kada su još  nastupali u plavim odorama austrougarske mornarice i bili naoružani puškama. Za zamjenu odore, opreme i oružja zaslužan je tadašnji župnik don Slavko Andrija Antić, koji je u Betinu stigao sa službovanja u Prvić Šepurinama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here