BETINA Antena skrivena u dimnjaku kuće, Betinjani najavljuju prosvjed

1
39552
Apartmani s dimnjakom gigantskih dimenzija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Šteti li elektromagnetsko zračenje zdravlju ljudi? Jesu li bazne stanice operatera mobilne telefonije opasne? Na ova pitanja znanost još uvijek nema odgovor, ali investitor objekta na adresi Zdrače 41A očito nešto o tome zna kad je baznu stanicu sakrio u – dimnjak!

– Malo smo mjesto, gdje se svi dobro poznaju i međusobno razgovaraju, pa nam je bilo neobično da netko radove započinje u subotu popodne. Nemušto objašnjenje o gradnji dimnjaka i njegove dimenzije zvonile su na uzbunu. Bio je komunalni redar, pozvana je   policija, gradilište zatvoreno i ograđeno trakom – ispričao nam je Betinjanin kraj čije kuće raste gigantski kamuflažni dimnjak.

Vlasnik kuće Nautica Apartmet’s je mađarski državljanin koji posluje u turizmu. Investira u izgradnju turističkih kapaciteta i bavi se povezanim djelatnostima te su mnogi Betinjani s njim u poslovnom odnosu. Zbog toga je razumljivo da svi koji se žale ostati anonimni.

– Ne možemo znati niti želimo razmišljati o tome jesu li i koliko su bazne stanice opasne za zdravlje ljudi, a sigurno se ne radi ni o čemu dobrom ako su je odlučili sakriti u dimnjak. Uostalom, znamo da su za dopuštenje njenog postavljanja na drugom mjestu u Betini nudili 500 eura mjesečno i da su odbijeni – ispričao nam je anonimni Betinjanin najavljujući prosvjed:  Ne znamo što su do prekida radova uspjeli napraviti, jesu li baznu stanicu instalirali i mogu li je već pustiti u rad. Dajemo im stoga rok od sedam dana. Ne uvjere li nas da nema opasnosti, okupit ćemo se ispred kuće započeti prosvjed”.

Pokušaj da putem telefona dobijemo pojašnjenje vlasnika kuće nije uspio, a očitovanje teleperatora Tele 2 tek očekujemo.

Klarin: Nekorektno i bezobrazno

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin došao je u Betinu gotovo istovremeno kad i komunalni redar Silvio Tomas. Telefonski je pokušao s vlasnikom postići dogovor, ali se za sada ne ne može znati ishod.

– Započinjati radove u subotu popodne, kada ne rade institucije koje bi mogle intervenirati, je prilično nekorektno, a sakrivati baznu stanicu u dimnjak vikendice ili kuće u kojoj će stanovati netko drugi je krajnje nekorektno i bezobrazno te pokazuje koliko poštuje mjesto i ljude koji tu žive – rekao nam je načelnik Klarin.

Bazna stanica je instalirana, ali nije puštena u pogon. Općina Tisno je podnijela optužni prijedlog DORH-u i zatražila intervenciju ostalih nadležnih službi.     

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja:

“Činjenica je da se o biološkim učincima dugotrajne izloženosti zračenju radio frekvencijskih elektromagnetskih polja intenzivno provode istraživanja kao i da o tome još uvijek nema potpunog suglasja u znanstvenoj zajednici. Uz studije koje nisu utvrdile štetne utjecaje, postoje i veliki broj onih koje nedvosmisleno utvrđuju povećani rizik za pojavu malignih oboljenja kao i brojnih neuro vegetativnih simptoma”, kaže   HUZEZ , potkrjepljujući brojnim argumentima zabrinutost zbog Štetnosti i zdravstvenih rizika elektromagnetskog zračenja baznih stanica i sličnih uređaja.

1 KOMENTAR

  1. Svjetska zdravstvena organizacija WHO, koja je na osnovi rezultata dvogodišnjih opsežnih istraživanja u 14 zemalja, provedenih od strane svoje Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), proglasila radio frekvencijska elektromagnetska polja potencijalnim karcinogenom za ljude (2B) i time promijenila raniju klasifikaciju da nema dokaza o štetnosti. Poslije toga nitko više nema moralno pravo tvrditi da nema nikakvih dokaza o štetnosti.

    Isto tvrdi i Karolinska Institut iz Stockholma, koji dodjeljuje Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju) (Nobel Prize Institute, Department of Neuroscience, Stockholm, Sweden, koji je 2011 izdao službeno upozorenje da je bežična mreža rizik za djecu i trudnice. U tom se upozorenju navodi da “kombinirani učinak mobitela, baznih stanica Wi-Fi i bežičnog Interneta ogromnom broju ljudi širom svijeta povećava rizik za rak, neurološke i reproduktivne bolesti i ugrožava normalni razvoj”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here