DRAGIŠIĆI “Roditelji naših suboraca žive da dostojno pokopaju sinove”

0
2799
Odavanje počasti u Dragišićima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pod spomen pločama na mjestu bitke danas je u Dragišićima odana počast Jakovu Crvelinu i Borisu Kartelu koji su  24. veljače 1993. godine zarobljeni i zvjerski ubijeni, nakon šestosatne borbe u kojoj su ostali bez municije.

Osim Borisa Kartetela, koji je ovdje zarobljen, odveden i ubijen u Čistoj Maloj te Jakova Crvelina, koji je istu sudbinu dočekao u Đevrskama, Slavko Marov, predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Općine Tisno, prisjetio se ovom prigodom i ostalih koji su ovdje poginuli, nestali ili bili ranjeni:  Ivana Pešića koji je poginuo na Gradini, Borisa Periše i Borisa Troskot, koji su zarobljeni zajedno s Crvelinom i Kartelom, ali im tijela nikad nisu pronađena, te Krešimira Katavića koji je poginuo u samim Dragišićima. Mile Burtina ranjen je u Dragišićima, a Neven Pešić, Ivan Roca i Jovan Radačić na Pešića glavi.

Slavko Marov je bio jedini govornik (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Od desetorice branitelja koje je neprijatelj tog 24. veljače 1993. zarobio u Dragišićinma preživjeli su Ante Čuzela Papata, Darko Kapov, Fedor Ježina, Bore Pirija i Mile Alfirev te su nakon torture u kninskiom zatvorima razmijenjenio, kao i tijela ubijenih Crvelina i Kartela.

– Tisuću obitelji još uvijek, četvrt stoljeća nakon rata, ne znaju gdje su tijela njihovih sinova. Zajedno s nama se čude nemoći ili nebrizi države. Šturi odgovor “izvidi su u tijeku” nije dovoljan. Trebamo rezultate. Roditelji naših nestalih suboraca Periše i Troskota žive da dočekaju dan kada će njihovi sinovi biti pronađeni i dostojno pokopani – rekao je Marov.

Uz obitelji, suborce i prijatelje ubijenih i nestalih u odavanju počasti su sudjelovali i predstavnici Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane, Šibensko-kninske županije, Grada Vodica te općina Tisno, Pirovac i Murter-Kornati, zajedno s braniteljskim udrugama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here