COLENTUM Pipa i glodavci u jedinom murterskom hotelu: Općina uvodi red

0
4440

Utemeljen je 1968.g. Smješten na čuvenoj plaži Slanica s pogledom na Kornate. Nekad je bio ponos Murtera. Coletum se danas može pohvaliti još samo smještajem u borovoj šumi te pogledom na pješčanu plažu, kornatsko otočje i široko morsko prostranstvo.

Sa svojih 98 soba Colentum je jedini turistički subjekt značajnijih kapaciteta i jedini hotel u Murteru. No, za razliku od nešto manjeg Borovnika u Tisnom (POVEZNCA), koji je uz mjesec ili dva mjeseca zimskog odmora stalno otvoren, Colentum je lani radio jedva dvadesetak dana. Turističke agencije, škole i roditelji koji su avansno platili ekskurzije  nisu se imale kome žaliti, jer se u hotelu nitko nije javljao, zbog čega su pozivima i elektronskom poštom zasuli Općinu Murter-Kornati i Turističku zajednicu. Skandal na početku turističke sezone nikome nije bio u interesu, pa se pokušao postići nekakav dogovor s vlasnicima i upravom hotela. Uzalud. Zato su Murterini ove godine odlučili preventivno djelovati.

Direktor Murtele Petar Ježina, direktorica TZ-a Mateja Bašić i načelnik Toni Turčinov ispred hotela (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Zbog stanja u kojem se nalazi hotel i načina njegovog poslovanja Murter godinama trpi ogromnu štetu. Nemoguće je doznati tko stoji iza tvrtke Plavi Modul, vlasnika hotela, tako da su nemogući i svi naši pokušaji razgovora i dogovora. Hotel, a posebno neki izdvojeni dijelovi, u jako je lošem stanju, postaje leglo glodavaca i postaje javnozdravstveni problem. Komunalno redarstvo Općine Murter-Kornati je 4. veljače izašlo na teren i naložilo sanaciju ili uklanjanje pojedinih najugroženijih dijelova te su na ovaj problem upozoreni Sanitarna inspekcija i ostale nadležne službe. Učinit ćemo sve da izbjegnemo daljnju sramotu na Slanici. Colentum će raditi onako kako priliči jednoj od najljepših lokacija na Jadranu ili neće raditi uopće – odlučan je načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov.

Jedan od prizora hotela na koji je 4. veljače naišlo Komunalno redarstvo

On očekuje da država ovdje učini svoje, da vlasnici s hotelom počnu poslovati primjereno ili da ga prodaju nekome tko je na to spreman, tim više što se Općina sprema na ulaganje od 4,5 milijuna kuna u uređenje plaže (POVEZNICA – SLANICA).

– Iako jedinice lokalne samouprave nemaju dovoljne ovlasti za djelovanje u ovakvim situacijama, u poduzet ćemo sve da hotel u ovakvom stanju i ovakvim načinom rada više ne egzistira – kaže Turčinov, koji već ima razrađen detaljan plan kako će u okvirima zakonskih ovlasti disciplinirati Colentum.

Olupina automobila na zelenoj površini kraj hotela (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Do Općine stalno dolaze informacije o navodnoj prodaji. Pojavljuju se investitori, no nitko nije spreman dati gotovo pet milijuna eura koliko se traži za isluženu zgradu hotela opterećenu tko zna čime.

–  Neka ga prodaju, saniraju ili ruše. Murter i ova plaža zaslužuju pravi hotel. Učinit ćemo sve da ovakav i na ovaj način više ne radi, a eventualnim investitorima spremni smo izaći u susret na sve moguće načine, od otpisa dugova do opraštanja komunalnog doprinosa – kaže Turčinov.

Hotel je trenutno zatvoren. Na recepciji nema nikog, a na telefone se nitko ne javlja. Građevinski radnici obavljaju sitne popravke, po čemu bi se moglo zaključiti da postoji namjera otvaranja. No, Colentuma više nema u sustavu prijave gostiju eVisitor. U Općini i Turističkoj zajednici se nadaju da bi to moglo značiti da se priprema prodaja i da hotel više neće biti leglo glodavaca i žarište palmine pipe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here