VRIJEME DARIVANJA Općina Murter uoči Božića podijelila još 21 stipendiju

0
1743
Načelnik Toni Turčinov sa stipendistima (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Vikend u Murteru je iskorišten za potpisivanje ugovora o stipendiranju – s načelnikom Tonijem Turčinovom ugovore je potpisalo sedam učenika i četrnaest studenata.

Za dodjelu stipendija u Murteru treba imati prosjek veći od 3,5 i redovno upisati godinu, pa su ugovore dobili svi koji su se javili na poziv Općine. Iznos stipendije za učenike iznosi 400kn, a za studente 650kn. S ovih 14 ugovora, Općina Murter-Kornati financira školovanje/studiranje 60 mještana.
“Stipendije dijelimo od kad je i same Općine. U počeku ih je bio manji broj, ali kako želimo snažnije sudjelovati u školovanju naših mladih, ove smo godine stipendije dodijelili svim prijavljenima. Podrška obrazovanju mladih zacrtani je put prema našoj budućnosti. Interes Murtera je da se što više mladih školuje i da se nakon završenog fakultetskog obrazovanja vraćaju kući. Ti mladi ljudi su od velikog značaja za buduću demografsku sliku. Zato im nakon fakulteta omogućavamo i stručno usavršavanje te se na sve moguće načine trudimo stvoriti uvjete za njihovo zapošljavanje – kaže načelnik Turčinov.

Potpisivanje ugovora (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Svi projekti koje poduzima Općina, kaže Turčinov, usmjereni su ka poboljšanju uvjeta života svih Mjurterina, a oni najznačajniji projekti, poput izgradnje dječjeg vrtića i doma za starije osobe, u skoroj budućnosti stvorit će i radna mjesta za koje će trebati mlade i školovane ljude.
“U planu nam je od iduće godine povećati stipendije na iznose od 600, odnosno 850 kn. Na taj način ćemo novac proslijediti upravo onima kojima je najpotrebniji – našim mladim ljudima koji se školuju. Usvoji li se Zakon o subvencioniranju besplatnog prijevoza i besplatnim udžbenicima za osnove škole, tad ćemo novac od knjiga moći preusmjeriti i imati veći fond za stipendije. Želja nam je maksimalno pomoći našoj djeci na putu do diplome”, kaže Turčinov.

Stipendisti

Ističe kako uz Općinu, školovanje mladih pripomogne i privatni sektor, a vjeruje da će znača imati i fond koji u tu svrhu osmišljava njegova Hrvatska demokršćanska stranka. I sam načelnik Turčinov je do diplome Agronomskog fakulteta u Zagrebu došao uz pomoć općinske stipendije.
“Studirao u Zagrebu sedam godina, tako da znam koliko znači tih 650kn kad si student i nemaš novca, a famozna “Iksica” je glavno oružje “preživljavanja”. Sjećam se, kad bi nam sjelo tih 650kn, najradije bi od sreće nazvali i izljubili gospođu Mirnu u računovodstvu.
U početku, stipendiju koja je bila slamka spasa, u zanosu bi trošili na izlaske. Ne bi mogli zaraditi za takve vanserijske troškove, pa bi nam to puno značilo. Onda smo počeli trošiti racionalnije, na sport, teretanu, kako je već tko imao želja i sklonosti da nekim aktivnostima upotpuni i obogati studentske dane. Svjestan sam da iznos stipendije nije velik, ali studentima će značiti mnogo, u to sam siguran”- povjerio se načelnik Turčinov pred stipendistima, koji su sa smiješkom slušali crtice iz njegovih studentskih dana.

I načelnik Turčinov je bio stipendist Općine Murter-Kornati (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here