MURTER Predstavljen budući izgled Slanice

0
3595
Nova Slanica - idejno rješenje Studija Arx

Murterine, izgleda, ne zanima kako će izgledati njihova najpopularnija plaža.  Na predstavljanju idejnog rješenja uređenja plaže Slanica jutros je u Narodnoj knjižnici i čitaonici bilo svega desetak ljudi.

Nova šetnica, sanitarni čvorovi, parking za osobe s invaliditetom i lounge zona dio su idejnog rješenja uređenja plaže Slanica koje je predstavio arhitekt Damir Lasinović iz Studija Arx, uz pomoć načelnika Tonija Turčinova i Luke Ježine.

Prezentacija je tek početak javne rasprave, tijekom koje će zainteresirani građani moći dati prijedloge i primjedbe što će ih će arhitekt Lasinović onda uvrstiti u konačni projekt. Prema idejnom rješenju, građevinska intervencija će biti minimalna.

– Svjesni smo da je Slanica jedna od najljepših plaža, da je lijepa i ovako, ali kako na nju zbog toga dolazi previše ljudi, potrebni su joj i novi sadržaji. Sanacijom kritičnih točaka dobit ćemo plažu onakvu kakva bi zbilja i trebala biti, bez da osporimo njenu ljepotu – rekao je Lasinović.

Prezentacija idejnog rješenja Slanice zanimala je tek nekolicinu (Foto: rudinapress/H. Pavić)

Zona kafića i plažnih sadržaja odvojena je na rubnom dijelu plaže šetnicom koja će dati kontinuitet sadržaja.

– Distanca plaže i kafića događa se željenom rasvjetom i popločanjem. Planirani su i sanitarni čvorovi, parkiralište za invalide i prostor za reciklažu. Tu su ostali javni sadržaji, a hoće li to biti novi ugostiteljski objekti ili sadržaji koji će dodatno obogatiti plažu, tek treba vidjeti. Na desnom dijelu plaže trenutno je zapuštena zona i tu smo htjeli dobiti mirniju, lounge zonu gdje će ljudi moći iznajmiti ležaljke, suncobrane, popiti piće i slično – opisuje Lasinović.

Nova Slanica

Ruševni plato na središnjem dijelu plaže bio bi betoniran i uklopljen u okoliš, a i staza preko plaže bila bi u bjelom betonu. Suncobrani će se moći postavljati i skidati prema potrebi, a rasvjeta će omogućiti i funkcioniranje Slanice noću. Nasipavanje škaljom dugoročno ne donosi rezultat, pa je, prema ocjeni arhitekta Lasinovića,  sitni riječni oblutak bolja opcija.

Preciznije procjene vrijednosti radova  još nema, ali otprilike će 1,8 milijuna kuna koštati samo šetnica, koja bi bila prva uređena, a cjelokupni projekt vrijedan je  4 ili 4,5 milijuna kuna. Trenutno se prikupljaju prijedlozi i primjedbe na idejno rješenje, gradnja bi u fazama mogla početi prije ili nakon sljedeće kupališne sezone.

Nova Slanica

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here