VELIKO SRCE PIROVCA Pomozimo Nadji da pobijedi leukemiju

5
7517

Petogodišnja Pirovčanka Nadja Radman Meić boluje od akutne limfoblastične leukemije, vrlo opasnog podtipa.

Hrabra mala Pirovčanka već je prošla prvi krug kemoterapije. Liječenje za sada teče uspješno, zahvaljujući brizi liječnika i osoblja Odjela pedijatrijske onkologije i hematologije Klinike za tumore u Ilici. Optimizam i vjera u pozitivan ishod iznimno su važni za uspjeh svakog liječenja, a u ovako teškim situacijama mogu biti i presudni.

Vedrini i snazi duha male Nadje uvelike pridonose blizina i pažnja njene obitelji, koja od 30. listopada neprekidno bdije uz njenu postelju i hrabri je.

– Tog dana je bila jako blijeda i nije se osjećala dobro. Vodio sam je na vađenje krvi u Vodice. Rekli su mi da je vozim na hitnu, ali smo u tri ujutro smo automobilom krenuli za Zagreb. U osam sati smo došli do dr. Harjačeka u Vinogradsku, koji ju je ranije liječio od artritisa. Čim je vidio krvnu sliku uputio nas je u Kliniku za tumore u Ilici gdje je napravljena punkcija koštane srži. Dijagnosticirana je akutna limfoblastična leukemija. No, iako su početne prognoze bile dobre, kada je obrada završena utvrđen je izrazito opasan podtip PH -LIKE_ALL – ispričao nam je Matija Meić.  

Prvih 20 dana liječenja je provela na Odjelu intenzivne njege, zbog poteškoća uzrokovanih alergijskim reakcijama. Nakon 86 dana neprekidnog boravka u bolnici došla je kući na samo dva dana, da bi se vratila na drugi blok kemoterapije. Nadja se sada osjeća bolje. Na bolnicu se već posve privikla, svoju bolničku sobu zove domom i veseli se svakom trenutku koji tamo provodi, što se svakako ima zahvaliti blizini njenog tate koji uz nju svakoga dana proboravi barem dvije smjene.

– To ne bih mogao postići bez obitelji i mojih Pirovčana – kaže Matija.

Boravak u Zagrebu je, naime, jako skup. Matija je građevinski poduzetnik, prilično uspješan, no od 30. listopada je na bolovanju, tako da bez pomoći sumještana i drugih ljudi dobre volje iz Hrvatske i inozemstva ne bi mogao financirati svoj boravak uz Nadju. Pirovac zato organizira još jednu akciju pod nazivom “Pokažimo veliko srce”. Uobičajeno trajanje liječenja kod ovakve dijagnoze je 24 do 28 mjeseci, a samo troškovi najma stana s režijama u blizini bolnice koštaju 4000 kuna mjesečno. Zbog toga se očekuje da će ovakvih humanitarnih akcija biti još i svi su pozvani da se uključe.

5 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here