“PUCANJ U ČELO” Ukidaju se Turističke zajednice Betine i Jezera

2
3556
Konferencija za novinare u Muzeju betinske drvene brodogradnje (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Prođe li prijedlog novog Zakona o turističkim zajednicama, nestat će TZ mjesta Jezera i TZ mjesta Betina. Tome se na konferenciji za novinare u Betini danas oštro usprotivio načelnik Općine Tisno Ivan Klarin, zajedno s direktorima ovih ureda TZ-a

– Prijedlog novog Zakona ukida 15 turističkih zajednica u Hrvatskoj, od čega je pet u Šibensko-kninskoj županiji, a čak dvije na našem otoku i općini. Birokrati iz Zagreba, koji nosom nisu provirili iz svojih ureda, bez ikakvih argumenata ukidaju urede Turističke zajednice u naša dva mjesta koja su ove godine ostvarile čak 560.000 noćenja od ukupno milijun na razini otoka te su organizirale više od dvije stotine raznih društvenih događanja tijekom cijele godine – rekao je Klarin.

Turističke zajednice u Jezerima i Betini nestaju jer novi zakon ne predviđa da ih imaju mjesta, već samo općine i gradovi.  Načelnik Klarin, zajedno s direktoricom TZ-a mjesta Betina Anom Mijat i direktorom TZ-a mjesta Jezera Nenadom Milinom, ističe kako se radi o vrlo neracionalnom i nelogičnom potezu. Ova dva mjesna ureda TZ-a se ukidaju, iako su po ostvarenim prihodima i noćenjima su i deset puta jači od nekih općinskih i gradskih koji ostaju. Ujedno iz svojih prihoda sufinanciraju rad ureda u tim nerazvijenim turističkim destinacijama, što je apsurdno.

Uz Jezera i Betinu u našoj županiji će nestati još i uredi  Zlarin, Grebaštica i Krapanj-Brodarica.

Turistički ured u Jezerima, rekao je Milin, utemeljen je davne 1952. godine. Jezeranima, kaže, ni jedna država nije dala ništa, već su sve izgradili sami, svojim radom, samodoprinosima, odricanjima… – Jezera se prvi put se spominju davne 1298. godine. Neću nikom dopustiti da ukinu ime našeg mjesta – rekao je direktor TZ-a mjesta Jezera.

– Turistička zajednica mjesta Betina bilježi stalni rast noćenja i prihoda, brine o kulturnom dobrima, angažirana je u društvenom životu mjesta s preko 100 manifestacija tijekom cijele godine… – rekla je direktorica TZ-a mjesta Betina Ana Mijat.

Ukoliko prođe najavljeni prijedlog Zakona o turističkim zajednicama posao ureda u Jezerima i Betini preuzet će TZ Općine Tisno.

Klarin, Mijat i Milin rekli su kako su ovakvim primjedbama sudjelovali u javnoj raspravi te se nadaju da ovakav prijedlog neće proći.

– U 10 godina kao načelnik te sedam godina kao saborski zastupnik i član Odbora za turizam nagledao sam se svakakvih prijedloga zakona, a ovaj je jedan od najglupljih – rekao je Klarin.

Po njemu, ovakva odluka bila bi pucanj u čelo otočnim mjestima poput Zlarina, gdje su uredi TZ-a glavna, a često i jedina institucija koja funkcionira.

2 KOMENTARI

  1. Ovo je totalna katastrofa!
    Ukinuti ta dva ureda odlukom iz centra moći???
    Jesu li uopće upoznati sa entuzijazmom Nevena i svih ostalih koji traje od 1976?
    Moram hitno pročitati taj prijedlog zakona,tek toliko da vidim gdje je kvaka.
    Vjerojatno je samo u kanaliziranju novca po nekim novim pravilima i to je sve.
    Jeli netko upitao arheologe i promicatelje kulturne baštine i dobio info kako se predano u oba dva ureda radi na popularizaciji otoka?
    Ukratko:analizirati,djelovati i redovnim putem spriječiti da se u to dira.
    Isto,naravno vrijedi i za sve ostale navedene urede.
    Bio sam dovoljno pristojan u ovom tekstu.Toliko.
    Boro Beatovic
    Broscica for ever

  2. […] Prijedlog novog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma što ga je lani predstavilo Ministarstvo turizma predviđalo je ukidanje 15 od ukupno 310 turističkih zajednica u Hrvatskoj, među kojima je pet u Šibensko-kninskoj županiji, a čak dvije na našem otoku. Turističke zajednice u Jezerima i Betini trebale su nestati jer prema prvom prijedlogu nije bilo predviđeno da imaju mjesta, već samo općine i gradovi. Općina Tisno i predstavnici TZ-a poduzeli su niz aktivnosti kako bi ukazali na neosnovanost takvog “rezanja”, te je kroz javno savjetovanje ono izbačeno iz prijedloga (POVEZNICA). […]

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here