OPET DRAMA U MURTERU DAM hitno traži nove glumce!

0
2996

Zima i predblagdanski dani u Dalmaciji i na otocima obično unesu smiraj nakon ljetnih užurbanih aktivnosti i događaja. U Murteru to nije običaj, barem ako je suditi po vijestima koje kruže kuloarima i internetskim društvenim mrežama posljednja dva dana.

Piše: Vlatka Maleš

Velika najava o ponovnoj aktivaciji i kontinuiranom radu Dramskih amatera Murtera (DAM), uzbunila je sva srca i duhove iz ormara, onih kazališnih, garderobnih.

Doznajemo iz DAM-a kako se unutar njihovih redova sve zahuktava kroz nove planove, a uz svesrdni poticaj u organizaciji od strane Općine Murter-Kornati i Ogranaka Matice hrvatske u Murteru. Danas objavljeni plakati i letci, koji pozivaju na upis novih potencijalnih glumaca, najava su ponovnog uzleta murterskog kazališta.

Najavljeni satovi glume namijenjeni su djeci od 8-18 godina, a održavat će se 2-3 puta tjedno, po dobnim grupama. Voditelj dramskog studija je akademski redatelj i dramski pedagog s dugogodišnjim iskustvom. Mjesečna članarina iznosi 100 kn. Upisi traju do 14. siječnja 2019. u Narodnoj knjižnici i čitaonici, a za sve informacije možete se obratiti na mob: 098 323 503 ili u inbox FB stranice “Dramski amateri Murter”.

Kao polaznicima glume kroz dramsku igru i vježbe, djeci i mladima tako se pruža mogućnost da razviju naklonost i ljubav prema scenskoj umjetnosti i umjetnosti općenito. Konceptualno je osmišljen tako da bude od posebne koristi za razvijanje socijalizacije, pravilnog izražavanja, korištenje dikcije i nadasve, razvijanje kreativnosti, koji su bitni za kroz odrastanje, školovanje i daljnji tijek života.

Dramske amatere Murtera ne treba posebno predstavljati.
Njihov rad koji “službeno” bilježi prva predstava davne 1922.godine, igrom slučaja obilježen je i kraćim prekidima uslijed političkih previranja (2.svj.rat) te pauzom koja je na neki način zvanično započela od 2012. godine. Tad su na Nacionalnom festivalu kazališta amatera u Hvaru nastupili s predstavom “Pinokio, baš kao i danas”.
Predstava je bila adaptacija istoimene dječje serije, pod redateljskom palicom Vedranka Šikića Balare. Poznavajući osebujan glumački talenat preskromno okarakteriziran tipičnom izjavom bilo kojeg mještanina i glumca(a u Murteru svi su rođeni za scenu), a ista glasi kao po običaju “ma, mi se samo volimo zabavljati”, vanjskom promatraču teško je prihvatiti toliko skromnosti uvezane u paralelu s talentom koji pršti iz svega čega se prihvate na kulturno- scenskom polju.

Iza njih je tek statistika, koja donekle navodi na ideju da su ipak stvoreni za onu “vavik na pozornici, nikad u puplici!”.  2022.godine slave stoti rođendan. Ništa manja brojka ne krasi niti postojanje Murterskih Baka, pokladne povorke, koja je usko vezana za Dramske amatere upravo glumcima. Iza DAM je 87 predstava, 86 glumica i 133 glumca, niz gostovanja, festivala i smotri.

Uskoro više o ekskluzivnim iznenađenjima koja pripremaju Dramski amateri Murter. Do tad, podržite rad ovog, uskoro stoljeće starog kazališta, požurite s prijavama. Svježe mlade glumačke snage potrebne su za izvođenja novih kazališna djela i organizacije gostovanja DAM.

Fotografije: Isječci iz video snimke predstave “Ježeva kućica”. MDF Šibenik, 1984.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here