HITNA POMOĆ T1 tim u Tisnom se vraća u mrežu hitne medicine

0
2375
Svečana sjednica Općinskog vijeća (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na današnju svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Tisno  Šibensko-kninska županija poslala je ovdje svima više nego zanimljiv dar – najavu povratka lani ukinutog tima T1 hitne medicinske pomoći u Tisno.

Najavu je, gotovo kao dar Županije povodom Dana Općine, donio Nikola Blažević, zamjenik šibensko-kninskog župana. – Lijepo idete naprijed i čestitam na svemu što ste napravili i što dalje radite. Kada je općina dobra, red je da joj i županija bude partner – rekao je dožupan Blažević.

Nabrojio je nekoliko projekata na području Općine Tisno koje Županija već financira i najavio nešto vrlo važno za cijeli otok –  Šibensko-kninska županija zatražila je od Ministarstva zdravstva da se u mrežu hitne medicinske pomoći uvrsti i tišnjanski T1 tim hitne pomoć.

Dožupan Nikola Blažević (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– A to znači da će u ambulanti u Tisnom cijelu godinu uz medicinsku sestru i tehničara uskoro biti dežurati i liječnik – pojasniio je Blažević.

Zbog ukidanja T1 tima građani su se vrlo glasno bunili i marširali u prosvjedima, pa je začudila izostanak reakcije okupljenih u Društvenom domu. Dožupana smo nakon sjednice, upitali za rokove.

– Tim T1 za Tisno smo zatražili još prije nekoliko dana i očekujem odgovor čim prije. I naravno da ćemo činiti sve i požurivati, ali ovo pitanje nipošto ne bi htjeli politizirati. To je nešto što ao županija moramo napraviti zbog našig građana, na otoku Murteru, Promini, Unešiću ili bilo gdje drugdje. Svečana sjednica povodom Dana Općije bila je tek prilika da se obznani – rekao nam je Blažević.

Načelnik Ivan Klarin pozdravlja namjeru Županije da u Tisno vrati hitnu pomoć, da tijekom cijele godine ovdje dežura tim T1 – vozač-mediciska sestra-liječnik.

– Iskreno, iznendila me, pa i začudila ovakva najava dožupana. Ne bez razloga, jer baš je Županija vodila kolonu kada se ukidala ispostava Zavoda za hitnu mediciju u Tisnom. Ovo mi je prva informacija da se hitna vraća. Bilo bi mi drago da su uistinu uvidjeli svoju pogrešku i zato pozdravljam ovu najavu, iako je moram uzeti s dozom rezerve – rekao je Klarin.

Primjedbu da je riječ o daru za Dan Općine Klarin ne smatra umjesnom, jer je riječ o ispravljanju vlastite pogreške ili vraćanju otetog. Tisno je još 2011. godine, temeljem analize broja hitnih intervencija i udaljenosti od Opće bolnice Šibenik, dobio dežurstvo tima T1 hitne medicinske pomoći, 365 dana u godini i 24 sata dnevno, koje je lani naprasno ukinuto.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here