Teški osjećaji na čelu Južne karavane – autorski rock Dalmacije u Šibeniku

0
1999
Teški osjećaji - proba u glazbi (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Rokersko ujedinjenje Dalmacije začeto je u Tisnom – ideja je put Šibenika, Zadra, Splita i Sinja krenula iz KUD-u Hartić i Teških osjećaja, čiji je svirač, tekstopisac i pjevač Željko Marača zaslužan za putujući festival JUŽNA KARAVANA.

Prvi u nizu od četiri najavljena koncerta večeras u 22.00 sata u šibenskom Azimutu  otvaraju Tišnjani, jer upravo su oni ti koji su potaknuli stvaranje nekakve Dalmatinske scene autorskih bendova.

– Ideja zapravo nije moja. Teški osjećaji, naime, nastali su iz Puhačkog orkestra KUD-a Hartić, čiji članovi već duže od dva desetljeća uspješno surađuju, izmjenjuju iskustva i druže se s dalmatinskim glazbarima kroz Smotru puhačkih orkestara Sjeverne i Srednje Dalmacije ( POVEZNICA). Ovog ljeta sinula mi je misao da bi i na isti način mogli unaprijediti i rock scenu – kaže Marača.

Zadarski StoneTribu, gdje bubnjeve svira Tišnjanin Šime Zubović, nastupao je Jezerskom Woodstocku (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Iz Teških osjećaja tako se po festivalima i koncertima krenula širiti zamisao o udruživanju snaga i međusobnom pomaganju u promociji, organiziranju svirki itd…

– Nitko od kolega glazbenika kojima sam iznio ideju nije krio oduševljenje. Mogućnost predstavljanja i stjecanja publike u gradovima i mjestima gdje se do sada nije nastupalo svima nam je neodoljiva. Jer, bendovi koji sviraju autorsku rokiju iz nekog razloga su gotovo nestali, a ovo malo što nas ima jedva da imamo prilike svirati – kaže Marača, naglasivši tvrdnju i poraznom činjenicom da Šibenik nije imao niti jedan aktivni autorski bend za večerašnju svirku u Azimutu.

Svaki bend u svom mjestu je domaćin, dogovara prostor za zajedničku svirku, osigurava opremu, promovira događaj i svojim nastupom otvara program same večeri.

Prva na redu večer JUŽNE KARAVANE održava se večeras, u petak 9. studenog u šibenskom klubu Azimut.  Nastupaju četiri autorska benda, od kojih će svaki morati sažeti svoje stvaralaštvo u sat vremena. U 22 sata večer otvaraju domaćini, Teški Osjećaji iz Tisnog, u 23 sata nastavljaju zadarski Stone Tribe, u ponoć počinje svirka sinjskog Sevitera, a splitski Go Lilly  na rasporedu je u jedan sat u noći. Projekt Južne karavane temelji se na čistom entuzijazmu ovih glazbenika, pa za ulaz u Azimut večeras nije potrebno kupiti kartu.

Željko Veldić? – Teški osjećaji u na probama u prostojijama KUD-a Hartić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here