ODBIJENICA Tisno neće plaćati Gardenu za prijevoz partijanera

0
2617
Sinoćnja 11. sjednica Općinskog vijeća (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Općinsko vijeće Općine Tisno jednoglasno je odbilo zahtjev The Gardena za sufinanciranjem autobusnog prijevoza od Tisnog do 11 kilometara udaljene Prosike i natrag, između tišnjanskog The Garden Resorta i diskoteke Barbarella’s.

Program ovdašnjih festivala elektronske glazbe, koje preko tvrtke Lula d.o.o. iz Zadra koordinira utemeljitelj The Gardena Nick Colgan  od početka se odvija na dvije lokacije. Sukladno propisima o dopuštenoj razini buke u naseljenim mjestima glazba se u The Garden Resortu, odnosno nekadašnjem radničkom odmaralištu INA-e u tišnjanskoj uvali Rastovac, u dva sata gasi, da bi se partijanje nastavilo u diskoteci Barbarella’s, od čijih su decibela naseljena mjesta zaštićena prostornom udaljenošću i “bukobranima”.

Kako je više puta pojašnjeno, program festivala je na dvije lokacije zato što Općina Tisno pri preseljenju The Gardena iz Petrčana u Hostin 2012. godine nije dopustila cjelonoćnu glazbu u blizini smještajnih turističkih kapaciteta.  Zbog poznatih problema s taxi prijevozom ovog je ljeta između Tisnog i Prosike za partijanere organiziran autobusni prijevoz, a tvrtka Lula d.o.o. je od Općine zatražila da sufinancira dio troškova autobusa.

– Nekoliko stotina partijanera, posjetitelja Barbarele koji nakon cjelonoćne zabave stopiraju i bauljaju po magistrali u ne baš normalnom stanju, problem je sigurnosti prometa koji je od javnog interesa. The Garden je nedvosmisleno označen kao projekt od strateškog interesa za Općinu Tisno, zbog čega smo zahtjev tvrtke Lula d.o.o.  uzeli u razmatranje te smo zatražili dodatne informacije i račune na uvid – rekao je načelnik Ivan Klarin, koji je Vijeću predložio da Općina Tisno u trošku prijevoza od 259.000 kuna sudjeluje s vlastitih 100.000 kuna.

No, bez obzira na isticanje neupitne važnosti The Gardena, ideja je odbačena od strane oba politička tabora. – Predlažem da se prijedlog odbije jer bi ovim otvorili Pandorinu kutiju i uskoro bi bili zatrpani za financiranjem gomile raznih privatnih poslovnih pothvata – rekla je vijećnica SDP-a Andrea Vlaić, za koju bi bilo primjerenije da se financiranje i organizaciju prijevoza eventualno raspiše javni natječaj.

Sličan stav je na osebujan način iznijela i vijećnica HDZ-a Jelena Obratov, koja je na ovaj prijedlog najavila amandman, odnosno zatražila da Općina Tisno ne plati samo 100.000, nego svih 259.000 kuna, “kao znak dobrodošlice The Gardenu”.

– Ali neka nam se jave i ostali ugostiteljski obrti koji imaju interes za prijevozom gostiju do njihovih objekata, pa neka taj autobus vozi goste po cijelom otoku Murteru radi njihove sigurnosti. Kad se već tako brinemo da budemo pravi domaćini, neka gosti sigurno mogu doći ne samo do Barbarele, nego i do Brošćice, do Bobe i ostalih mjesta na otoku. Iskreno predlažem da financiramo svih 259.000 i da nekakvim javnim pozivom pozovemo sve ostale obrtnike koji imaju interes da se ti gosti prevoze i do njihovih objekata – rekla je Obratov.

Načelnik Klarin je pojasnio da je riječ samo o zahtjevu kakve svatko ima pravo uputiti Općini,  a Vijeće je to koje ga prihvaća ili odbacuje kao neosnovanog. Za ubuduće je ostavljena mogućnost eventualnog raspisivanja natječaja, a ovakav zahtjev The Gardena je odbačen jednoglasno, glasovima svih prisutnih vijećnika SDP-a i HDZ-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here