INOVACIJA NA PIROVAČKOJ RIVI Pametna klupa za pametne telefone – besplatni internet i punjenje baterije

0
5354
Nova pametna klupa na pirovačkoj rivi (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Središte Pirovca od danas pokriveno je najkvalitetnijom internetskom vezom koja je posve besplatna za njene korisnike. Riječ je Steora – pametnoj klupi nove generacije, hrvatskoj inovaciji koja posljednje tri godine osvaja svjet.

Klupa koristi solarnu energiju, ima dva USB punjača te mogućnost bežičnog punjenje za sve uređaje s Qi modulom za punjenje. Klupa je hrvatski proizvod, izum mladog izumitelja iz Solina, Ivana Mrvoša, odnosno njegove tvrtke Include. Solarni paneli, ugrađenih ispod površine za sjedenje stvaraju do 110 W električne energije po satu.

Dva su USB izlaza za punjenje (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Dobra internetska veza odavna je postala standard, poput tekuće vode, tako da je ova klupa bila nešto što smo dužni osigurati za naše mještane, možda još i više za turiste, poglaviti one strane, kojima je vrlo komplicirano kupovati kartice naših teleoperatera i ukucavati šifre – rekao nam je pirovački načelnik Ivan Gulam dok je jutros isprobavao internetsku vezu i punjenje baterije svog smartphonea.

Načelnik Gulam među prvima je isprobao kako klupa radi (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Klupa je postavljena na najferkventnijem mjestu – na rivi u centru – kod kafića Lord i Navigator. Baterija klupe tijekom dana se napuni, a automatski gasi za vrijeme vremenskih nepogoda (kiša, snijeg). Kontroler unutar klupe omogućava punjenje baterije čak i kad su PV moduli zaklonjeni od sunca dok ljudi sjede na klupi. Proizvođač hvali njezin privlačan i svevremenski dizajn, te brojne funkcionalnosti, a za čeličnu konstrukciju klupe tvrdi da je otporna na vremenske uvjete i vandalizam (POVEZNICA).

Izabrana među šest ponuđenih modela Općinu je koštala oko 15.000 kuna, čemu valja pridodati i 5000 kuna za dvije godine pretplate na najsnažniji internetski paket koji omogućava povezivanje velikog broja korisnika s Wi-Fi brzina do 433 Mbps.

Svi koji su je danas isprobali kažu da je veza odlična te se nadaju da će barem približno takva biti i u srcu sezone, kada posvuda cirkuliraju tisuće turista zagledanih u ekrane svojih mobitela. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here