Murterski “Hripari” najbrži su hrvatski graditelji suhozida

0
5231
Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida - pobjedbička ekipa Hripari (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Je li duljina najvažnija? Jest, barem kada se radi o natjecanju u suhozidarstvu, drevnoj vještini gradnje zidova i složenijih konstrukcija od neklesanog kamena bez upotrebe ikakvog veziva.

Na 2. Prvenstvu Hrvatske koje je u u organizaciji udruga Argonauta i 4 grada Dragodid u subotu održano u Murteru, u arheološkom parku Colentum, u ovoj se vještini natjecalo osam ekipa. Sedam iz cijele Dalmacije, a osma iz cijele Europe – sastavljena od volontera Argonautina projekta “Suhozidna ekstravaganca 4”, djevojaka i mladića iz Turske, Bugarske, Italije, Španjolske i Poljske.

– Cure i dečki su radili vrlo vrijedno i dobro. Najdulji je bio zid koji su sagradili Murterini, dok je najkvalietniji, najbolje i najstričnije sagrađeni zid bio od Pažana. Za mene osobno brzina gradnje, odnosno dužina zida sagrađena u nekom roku, nije baš najbolje mjerilo. No, takve su propozicije natjecanja i mi ih se držimo – rekao nam je član stručnog žirija Ive Šikić Bažokić, majstor suhozida iz Murtera.

Europska ekipa “Suhozidna ekstravaganca 4” (Foto: rudinapress/H. Pavić)

Cilj je bio u zadanom vremenu (15 min) od raspoloživog kamena izgraditi što dulji dvostruki suhozid unaprijed zadane visine i širine. Po isteku 15 minuta zid je morao biti tesriran – preko svakog od osam zidova visokih metar i širokih 60 centimetara prošetao je jedan od graditelja. Mjerilo se od prvog do posljednjeg kamena na koji je testni šetač ugazio. Pobijedili su domaćini, ekipa “Hripari” iz Murtera, Marko Kovačev, Jurica Kovačev, Lovre Mudronja i Matej Šikić. Oni su u zadanom vremenu sagradili i prošetali preko čak 4,65 metara zida.

 

MURTER Gaj Laberje i LAG Vodice -2. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida

Objavljuje Rudinapress u Subota, 13. listopada 2018.

Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida Argonauta i 4 grada Dragodid jedna je u nizu aktivnosti koje ove udruge poduzimaju s ciljem očuvanja i popularizacije znanja i vještina kojima su kroz stoljeća oblikovani krajobrazi naše Dalmacije, Primorja i Istre te znatnog dijela Sredozemlja. Organizatore ohrabruje odaziv natjecateljskih ekipa, a posebno dolazak čak dvije ekipe iz Vodica, LAG More 249 i DVD Vodice.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here