VRH HDS-a U MURTERU Načelna i operativna pomoć projektima načelnika Tonija Turčinova

0
2609
Predsjedništvo HDS-a sastalo se u Narodnoj knjižnici i čitaonici (Foto: rudinapress/H. Pavić)

Povodom Dana Općine i 21. Dana latinskog idra Predsjedništvo Hrvatske demokršćanske stranke (HDS) održalo je u Murteru svoju 7. sjednicu na kojoj su obrađivane teme porezne i mirovinske reforme te ostala pitanjima aktualnog političkog trenutka RH.

U izjavi za medije nakon sastanka načelnik Općine Murter-Kornati i dopredsjedik HDS-a Toni Turčinov zajedno sa zamjenikom predsjednika HDS-a Brankom Hrgom još jednom istaknuo kako njihova stranka usporedo s ključnim nacionalnim interesima jednako brižno skrbi i o interesima lokalnih zajednica, pogotovo tamo gdje participiraju u vlasti.

– Drago mi je da vodstvo moje stranke osjeća potrebu održavanja ovakvih sastanaka u cijeloj Hrvatskoj, ne sam u njenom administrativnom središtu. Drugi put se Predsjedništvo sastalo u Murteru, čime je ujedno meni, kao dopredsjedniku stranke i lokalnom dužnosniku, lakše prenijeti poruku HDS-a. U Saboru se radi vrlo ozbiljno, pri čemu držanje naših zastupnika pokazuje da HDS nije ničiji jojo, ničija igračka. Imamo svoje stavove, a to su stavovi našeg običnog čovjeka, građanina, kršćanina. Ovim sastankom u Murteru ovdje pokazujemo da HDS nije samo stranka za rješavanje jednostavnih, komunalnih projekata čime se lokalno bavimo.  Visoka politika ništa manje ne utječe na život lokalne zajednice i svakog pojedinca. U tom smislu na ovakvim sastancima tražimo načine da hrvatski čovjek ima bolju plaću, bolju mirovinu i ukupno bolje uvjete za ostvarivanje svojih ciljeva – rekao je Turčinov.

Izjava dopredsjednika i zamjenika predsjednika – načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov i saborski zastupnik Branko Hrg (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Branko Hrg je je istaknuo kako su stavovi HDS-a u pogledu mirovinske i porezne reforme jasni i da su već postignuti neki od zacrtanih ciljeva.

– Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a je zauzeo jasne stavove i ispostavio jasne zahtjeve za mirovinsku reformu.  Nije nam prhvatljivo da ljudi koji su silom zakona morali u drugi stup nemaju onaj dodatak koji imaju oni koji su samo u prvom stupu. Uspjeli smo s ministrom Pavićem usuglasiti stavove i sada imamo situaciju da će taj dodatak dobijati i jedni i drugi – rekao je Hrg.

Govoreći o devet poreznih zakona koji su u procedur Hrg ustvrdio da ne misle odstupiti ni milimetra od zahtjeva da se poslodavcima omogući da plaće od 5000 kuna isplaćuju s onom razinom doprinosa i poreza koju danas ima minimalac.  Financijski stručnjaci HDS-a našli su modalitete, rekao je, i izračunali su da državna blagajna time ne bi trebala gotovo ništa izgubiti. – Dat ćemo sve od sebe da uvjerimo Vladu da je to u ovom trenutku nešto što je najpotrebnije hrvatskim građanima – rekao je Hrg, uz napomenu da u trenutku kada se usvoji nije presudno čiji će to formalno biti prijedlog, jedne stranke, parlamentarne većine ili Vlade RH.

Hrg ističe slogan HDS-a (Foto: Rudinapress/H. Pavić

Vodstvo HDS-a bilo je i na sinoćnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Murter-Kornati održanoj povodom Dana Općine na kojoj je načelnik Turčinov iznio podatke o funkcioniranju općinske administracije te strateški plan razvoja. Hrg je ustvrdio da obilazeći Hrvatsku uzduž i porijeko tijekom 20 godina nigdje nije naišao na takav elan, sustavni rad i rezultate.

– Izneseni su konkretni planovi, a znamo da će se ostvariti jer je Murter i do sada bio vrlo aktivan u planiranju projekata i njihovom prijavljivanju na natječaje za dodjel EU sredstava, kao i onih nacionalnih – rekao je Hrg.

Otkrio je i da se murtrski načelnik u tom poslu ne libi zatražiti pomoć svoje stranke.

– Nema tjedna da Toni ne nazove i zamoli za pomoć, da mu se dogovori neki sastanak. HDS djeluje kroz spregu lokalnog i nacionalnog.  Ja osobno i predsjednik Dodig u Saboru, Toni u Murteru. Kad Toniju nešto zatreba nazove, a mi kao sastavni dio parlamentarne većine napravimo sve da ugovorimo sastabke, otvorimo vrata da što prije dođe do informacija, do usluga države na koje Murter ima pravo, do sastanaka i na koncu realizacije projekata koji su ovdje u Murteru isplanirani – rekao je Hrg opisujući suradnju unutar stranke.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here