PEOPLE MEET PEOPLE Tisno je na tri dana postalo centar ruralne Europe

0
1268

Desetci mladih iz cijele Europe ponovno obilaze Tisno, Jezera i Betinu – Općina Tisno je domaćin je sastanka Chartera europskih ruralnih zajednica.

Charter europskih ruralnih zajednica čini 28 gradova i sela cijele Europe. Zastupnik svakoga mjesta njihovo je vijeće ili općina, a određenu zemlju može predstavljati samo jedno mjesto. Općina Tisno domaćin je završnog sastanka ciklusa programa za mlade „Euroskepticizam ili Solidarnost i tolerancija“ koji se održava od 27. rujna do 30. rujna. Prvi sastanak najavljen je za večeras i bit će upriličen u – Caffe Baru Shades. Općina Tisno prvi put je od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji domaćin sastanka Chartera, ali već je sudjelovala sastancima europskih ruralnih zajednica. O gostovanju delegacije Općine Tisno na EU Charter meetingu u Mađarskoj pročitajte OVDJE. 

Postoji li bolji način da se najavi dolazak mladih europljana nego ga objesiti na tradicionalni drveni brod da će naši delegati imati priliku za plovidbu?

Evo rasporeda trodnevnog posjeta:

ČETVRTAK 27/9
20-24 sati Language Bar OBILJEŽAVANJE EUROPSKOG DANA JEZIKA – Caffe Bar Shades, Tisno
Koncert: DJ Miko + Antonio Perina

PETAK 28/9
9-10 sati Parada sudionika, Trg Rudina, Tisno
10-11 sati Svečani program otvorenja sastanka mladeži Chartera europskih ruralnih zajednica.
16-18 sati Let’s jump together, Riva u Tisnom
21 sat Kulinarska večer uz koncert klape Adria i koncert grupe Spectrum, Trg Jezerana, Jezera.

SUBOTA 29/9
18 sati Novinska konferencija s obraćenjem predsjednika organizacije i članova predsjedništva. Prezentacijski centar Betina
22 sata Koncert grupe Goodies, Mulo, Betina.

Općina Tisno predstavljena je EU Charter meetinga od 22. travnja održan je u Nagycenku u Mađarskoj (Arhiv Rusinapressa/S. Henjak.

Evo i cjelovitog dopisa organizatora:

 

Dobrodošli na Charter europskih ruralnih zajednica

Članove ove organizacije možemo pronaći u 28 gradova i sela cijele Europe. Zastupnik svakoga mjesta njihovo je vijeće ili općina, a određenu zemlju može predstavljati samo jedno mjesto. Projekt počinje 1989. godine, ujedinjujući 12 sela, a krenuo je iz francuskog sela Cissé. Kako je rasla Europska unija, tako je rasla i organizacija, budući da je temeljni uvjet pristupanja članstvo u Europskoj uniji. Najnoviji su članovi obitelji, iz 2013. godine, Slivo Pole u Bugarskoj i Tisno u Hrvatskoj.

Kako se susrećemo i okupljamo

Susreti se održavaju nekoliko puta godišnje, a domaćini su različita mjesta članovi organizacije, čije je geslo „People meet people“. Jednom godišnje, uobičajeno ljeti, organizira se veliki sastanak na kojem prisustvuju po četiri mlada i četiri odrasla izaslanika iz svake zemlje. Taj sastanak obično traje pet dana, a ove se godine održao u Naduru na Malti u srpnju.
Kraći i manji sastanci održavaju se do tri puta godišnje i to odvojeno za mlade i odrasle. Na njima ponovno sudjeluju do četiri izaslanika, a ovakvi susreti omogućavaju našim mikro zajednicama priliku predstavljanja posebnosti svoje kulture i svakodnevnice te potiču druženje.
Sastanci povezuju građane Europe i omogućuju im stvaranje novih prijateljstva i njihovo održavanje. Značajno je spomenuti da su izaslanici uvijek smješteni u obiteljima te tako mogu upoznati kulturu zemlje domaćina potpunim „uranjanjem“ u svakodnevnicu i mnogobrojnim zajedničkim aktivnostima, a krunu toga druženja predstavlja skupljanje oko kuhinjskog stola. Tako postajemo cjeloživotni prijatelji i dio obitelji Charter.
Sastanci se organiziraju na temelju dvogodišnjeg plana nazvanog „Građani za Europu“ u dogovoru s Europskom komisijom. Zajedničkim snagama pokušavamo doći do vlastitoga značenja u velikoj zajednici kao što je Europska unija. Pomoću formalnih diskusija i programa, primjerice o društvu, ekonomiji, okolišu, infrastrukturi, solidarnosti i toleranciji, u periodu od dvije godine, pokušavamo doći do odgovora na pitanja naših mikro zajednica. Svaki je susret mjesto za raspravu o novoj relevantnoj podtemi.

Mladost mora imati snažan glas

Na sastancima sudjeluju dvije skupine: mladi (18 – 30 godina) i odrasli (stariji od 18). Kako bismo ostvarili svjetlu budućnost, temeljno je mladosti dati snažan glas. Charter europskih ruralnih zajednica podržava programe mladih, odgovarajući na pitanja tko su oni, što rade i kako žive. Mladi koji sudjeluju na sastancima uče da kulturne razlike ne vode do kulturne podjele te tako postaju tolerantniji i više prihvaćeni. Razvijaju snošljivost kako bi stvorili pozornicu na kojoj će se igrati život. Život u ruralnoj zajednici više nije kamen spoticanja. Zapravo, Charter je odskočna daska za učenje, znanje, razumijevanje, suosjećanje i osobni rast…
Općina Tisno domaćin je završnog sastanka ciklusa programa za mlade „Euroskepticizam ili Solidarnost i tolerancija“ koji će se održati od 27. rujna do 30. rujna 2018. godine.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here