LATINSKO IDRO Murter je 30 godina pamtio i čekao da se na Rudini ponovi spektakl KUD-a Filip Dević

0
2037
Završno kolo Ere s onoga svijeta na murterskoj Rudini (Foto: Vana Balin/Rudinapress)

Iako je najavljen tek koncert, Kulturno umjetničko društvo željezničara “Filip Dević” iz Splita sinoć je na murterskoj Rudini izvelo jedan od svojih bogatih cjelovečernjih glazbeno-scenskih programa.

Bili su to a cappella nastupi Ženske i Muške klape KUD-a Filip Dević, te Mješovite klape uz instrumentalnu pratnju, dok je Plesni ansambl izvodio stare splitske plesove i na kraju, kao kulminaciju vrlo dojmljivog programa, Završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta.  Ne događa se često da folklorna društva publika doziva na bis. A sinoć se dododilo, jer su Murterini na Dane latinskog idra pozvali sastav koji uistinu njeguje i promiče hrvatsku kulturnu baštinu i narodne običaje. Ovo bila jedna od rijetkih prigoda da se čuje klapska pisma u njenom izvornom obliku, kakvog je prije šest godina pokušao zaštititi UNESCO ili da se izvan kazališta vidi ovako kvalitetna izvedba Završnog kola iz opere Ero s onoga svijeta.

KUD Filip Dević na Danima latinskog idra – Ero s onoga svijeta – završno kolo

Objavljuje Rudinapress u Subota, 15. rujna 2018.

KUD Filip Dević nije u Murter došao slučajno.
– Zadnji smo put smo ovdje nastupali davno, prije 30 godina. Ja sam tada ovdje bio kao mladi plesač i ne sjećam se baš prigode ni programa koji smo izvodili, ali Murterini koji su nas dočekali kaže kako se još uvijek pamti taj nastup. Vrlo rado smo se odazvali pozivu Turističke zajednice Općine Murter-Kornati za sudjelovanjem u jednoj kulturnoj manifestaciji kao što su Dani latinskog idra – rekao nam je Ante Jukić iz Uprave KUDŽ Filip Dević.
Pamtit će se i sinoćnji nastup, ali valjda se neće ponovno čekati čak 30 godina da KUD Filip DEvić ponovno nastupi. Kako kaže Jukić, KUD ima više od 200 članova koji se sastaju i uvježbavaju nastupe dva puta tjedno. Kulturno bogatsvo koje Splićani čuvaju je ogromno, tako da je programa jako puno i sigurno se ne bi ponavljali čak ni da ih svake godine zovu na Dane latinskog idra.

Evo i još par fotografija Vane Balin:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here